Turner: Mir u BiH je ugrožen, potrebno je napraviti novi Dejtonski sporazum

Radiosarajevo.ba
Turner: Mir u BiH je ugrožen, potrebno je napraviti novi Dejtonski sporazum
Michael R. Turner, kongresmen savezne američke države Ohio, obratio se prije tri dana američkom Kongresu te je istaknuo kako je zatražio stvaranje novog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Turner je izrazio bojazan da je mir, koji je uspostavljen Dejtonskim sporazumom, ugrožen te da je potrebna hitna reakcija u vezi s tim pitanjem.

"Ustao sam danas ovdje kako bih odao počast za dvije stvari iz historije Daytona u Ohiju. Prošle sedmice je obilježena 22. godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma. Taj sporazum je doveo do kraja godine krvoprolića i stvorio je okvir da se održi dugotrajni mir u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Turner u svom govoru.

Napomenuo je i to kako je služio kao gradonačelnik Daytona tokom potpisivanja sporazuma, te da je svjedočio da američka diplomatija može okupiti najžešće protivnike oko pregovaračkog stola.

"Nedavno, međutim, bojim se da je mir stvoren u Daytonu itekako ugrožen i u opasnosti. Sada je kritično vrijeme za regiju: Ove sedmice sam pisao državnom sekretaru Rexu Tillersonu, podstičući ga da bude domaćin Dejtonskog mirovnog sporazuma II. SAD imaju obavezu voditi i podupirati mir koji smo stvorili 1995. godine", zaključio je kongresmen Turner.

michael_turner_kongresmen_dayton_prtscr1.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije