Američki analitičar: Merkel može spasiti BiH

Radiosarajevo.ba
Američki analitičar: Merkel može spasiti BiH

Njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon treće pobjede na izborima, ima šansu da promijeni politiku Evropske unije u BiH i napravi suštinski zaokret, tvrdi u razgovoru za Dnevni avaz američki analitičar Kurt Bassuener iz Centra za politiku demokratizacije, prenosi Fena.

On je, zajedno s kolegom Bodom Weberom objavio tekst u uglednom briselskom listu European Voice, u kojem poziva Merkel da preuzme vodeću ulogu u BiH. Bassuener smatra da je neophodna radikalna promjena.

"Merkel može i treba reći političarima: 'Čekali smo sedam godina da uradite svoj dio posla, pomagali da se približite EU jer ste vi to tražili. Sad nam je jasno da vi niste ozbiljni, a mi ćemo se kao međunarodna zajednica vratiti striktnim pravilima Daytona. Ako ne želite novi ustav, evropske standarde, mi ćemo provoditi Dejton dovijeka. Imamo visokog predstavnika, imamo snage EUFOR a, ali naši porezni obveznici neće plaćati vaše račune", kaže Bassuener.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da je SAD zauzeo poziciju u kojoj daje podršku Evropi, a EU „ne zna šta da radi s BiH osim da organizira beskrajne razgovore", taj bi potez Njemačke bio promjena koju naša država treba.

"Takav bi pristup promijenio stvari u BiH. Ona može diktirati i reći šta će biti politika EU, a onda neka bh. političari reagiraju. Merkel treba reći: "Nećemo vas više okupljati na razgovore o Sejdić-Finci, o uspostavi vlasti, o koordinaciji, nego ćemo gledati širu sliku i provoditi Dayton", dodaje Bassuener.

On ističe da su ljetni protesti za matični broj pokazali da su građani nezadovoljni svim političarima, što onda otvara prostor za međunarodni angažman. Na pitanje otkud bi mogao doći interes za takav radikalni potez, kaže da su svi svjesni da se problemi u BiH neće sami riješiti.

"Postoji i finansijski interes Njemačke, ali je jasno da će BiH ostati na listi stvari koje EU mora riješiti, a Njemačka je glavni finansijer Unije", navodi Bassuener i zaključuje da postoje načini da se OHR opet aktivira, i to tako da na njegovo čelo dođe Amerikanac s novim timom ljudi.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da Merkel doista napravi promjenu koju oni zagovaraju, Basiner kaže da se nada tome.

"Ne mogu reći da sam siguran da će doći do ove monumentalne promjene u politici. O tome odlučuju Merkel i njen savjetnik Kristof Heusgen. Ali znamo da je njemačka inicijativa za Kosovo došla ravno iz kabineta Angele Merkel", ističe on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije