Američki ambasador posjetio Oružane snage BiH

Radiosarajevo.ba
Američki ambasador posjetio Oružane snage BiH
Foto: Oružane snage BiH / Ambasador SAD-a posjetio Oružane Snage BiH
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric George Nelson je danas posjetio Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine  general pukovnik Senad Mašović sa saradnicima primio je u posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erica Gergea Nelsona.

Tokom informativnog brifinga, upriličenom povodom njegovog dolaska, upoznat je sa aktuelnim stanjem, težišnim aktivnostima i operacijama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu, kao i ključnim aktivnostima u ovoj godini i planovima za naredni period.

Između ostalog, prezentovani su mu rezultati Oružanih snaga u oblasti deminiranja, rješavanja viškova naoružanja i municije, obuke, te učešća pripadnika Oružanih snaga operacijama podrške miru u svijetu.

 

Istaknuta je važnost razvojnog budžeta koji će omogućiti modernizaciju, te unapređenje kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga. Ambasador Nelson izrazio je snažnu podršku Vlade i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Oružanim snagama  i daljnim aktivnostima na putu ka članstvu u Evropsku uniju i NATO-u.

 

Iznoseći svoje utiske, ambasador je još jednom podsjetio na značaj Oružanih snaga kao jedne od najintegrativnijih cjelina u bosanskohercegovačkom društvu, te naglasio da su iste prepoznate kao jedna od najvažnijih institucija u Bosni i Hercegovini , izražavajući zadovoljstvo nastavkom uspješne saradnje u budućnosti.

Susretu su prisustvovali i vojni ataše Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini brigadir Michael Tarquinto, politički savjetnik u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Carrie Giardino, a ispred Oružanih snaga zamjenici načelnika Zapovjednog štaba generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, šef kabineta načelnika brigadir Edin Fako i glavni narednik Mario Bagarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije