Američki ambasador posjetio Ferhadija džamiju

Radiosarajevo.ba
Američki ambasador posjetio Ferhadija džamiju

U okviru današnje posjete Banjaluci, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick  Moon posjetio je i džamiju Ferhadija, koja se ponovo gradi nakon što su je nepoznata lica do temelja srušili 7. maja 1993.
Džamija je djelomično bila uništena detoniranom eksplozivnom napravom od strane, pretpostavlja se, srpskih nacionalista potpomaganih od vlasti RS. Nakon prvog rušenja, vlasti RS su organizovale potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio kompleks džamije. Ostaci ruševina su odvezeni na gradsku deponiju. Rušenje Ferhadije je među prvima javno osudio poznati beogradski muzičar Milan Mladenović, koji je tada iz protesta otkazao svoj zakazani nastup u Banjoj Luci

Ambasadora Moona je dočekao banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić i upoznao ga s radovima na obnovi Ferhadije.

„Ovo je jedna prekrasna građevina, jedan istorijski objekt jedinstven za cijeli evropski kontinent. Drago nam je što su SAD mogle obezbijediti jedan manji grant na samom početku obnove Ferhadije i želio bih čestitati muftiji Čamdžiću na njegovoj ulozi u rekonstrukciji ove građevine“, izjavio je ambasador Moon nakon obilaska Ferhadije, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

Američki ambasador je kazao da je impresioniran ljudima koji ponovo grade džamiju. Dodao je kako je upoznat da još uvijek nedostaju finansijska sredstva kako bi se radovi na Ferhadiji priveli kraju, te da će „vidjeti da li se može u tome pomoći“.

Izražavajući zahvalnost ambasadoru Moonu na brizi za Ferhadiju, Čamdžić je ponovio da je novac i dalje glavni problem kada je u pitanju obnova ove čuvene džamije. Moon je izrazio nadu da će i „vlasti u BiH biti velikodušne, kao i donatori iz međunarodne zajednice, kako bi se prikupio novac“. Banjalučki muftija je istakao da je, unatoč nedostatku finansijskih sredstava, zadovoljan tempom kojim se radovi odvijaju, ističući posebno činjenicu da su na složenom i zahtjevnom poslu vraćanja Ferhadiji prvobitnog izgleda radili multietnički timovi eksperata iz raznih oblasti, piše AA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije