Američki ambasador Michael Murphy i Željko Komšić čekaju da polete bombarderi iznad Sarajeva i BiH

0
Radiosarajevo.ba
Američki ambasador Michael Murphy i Željko Komšić čekaju da polete bombarderi iznad Sarajeva i BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Američki bombarderi preletjeli iznad Sarajeva

Niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u BiH će danas izvršiti dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga SAD u znak čvrstog partnerstva između SAD i Oružanih snaga BiH.

Cijena jednog ovakvog bombardera je 317 miliona dolara, poletjeli su iz britanske baze RAF Fairford, gdje su bili stacionirani.

Rockwell B-1 Lancer je američki strateški nadzvučni bombarder stvoren za vrijeme Hladnog rata i još je u službi američke avijacije. Avion ima promjenjivo krilo.

Potvrđeno: Pomagači ubice Farisa Pendeka pušteni na slobodu

Potvrđeno: Pomagači ubice Farisa Pendeka pušteni na slobodu

Ekipa portala Radiosarajevo.ba je na mjestu događaja, gdje svaki trenutak dva bombadera B-1B Lancer trebaju da polete na let iznad Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine.

"Među prvima su od zvanica stigli američki ambasador Michael Murphy i član Predsjedništva BiH Željko Komšić", javljaju izvještači portala Radiosarajevo.ba.

Trup bombardera je podijeljen u pet glavnih dijelova. Šasija B-1B - trostruka, glavni stupovi imaju četiri točka, prednji - dva.

Avion je opremljen s četiri motora F101-GE-102 koji su ugrađeni u motorne gondole ispod fiksnog dijela krila.

Posada bombardera B-1B Lancera sastoji se od četiri osobe: dva pilota i dva operatera. Ulaz u kabinu nalazi se iza prednje šasije.

Glavno oružje B-1B su vođene rakete (osam AGM-86B ALCM ili dvadeset četiri AGM-69A, AGM-131A klase zrak-zrak) ili nuklearne bombe različite snage. Naoružanje je smješteno u tri bombe na bačvama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije