Američka, britanska ambasada i OHR izrazili zabrinutost zbog zaključaka VSTV-a

Radiosarajevo.ba
Američka, britanska ambasada i OHR izrazili zabrinutost zbog zaključaka VSTV-a
Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva izražavaju duboku zabrinutost zbog zaključaka koje je u četvrtak usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV).

Zaključke je VSTV usvojio nakon informacija dostavljenih od Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba RS-a. Konkretno, smatramo uznemirujućim poziv VSTV-a za izmjenom Zakona o VSTV-u što bi omogućilo razrješenje sudija i tužilaca bez provođenja disciplinskog postupka.

Razrješenje sudija i tužilaca bez odgovarajuće procedure u suprotnosti je s ključnim garancijama Europske konvencije o ljudskim pravima, te podriva vladavinu prava u BiH. Smatramo da bi ovo otvorilo vrata neprikladnoj političkoj kontroli nad djelatnicima u pravosuđu BiH omogućavanjem njihovog razrješenja bez razloga ili provedbe odgovarajućeg procesa.

Ova odredba značajno ugrožava nezavisnost sudija i tužilaca širom BiH. Nezavisno i nepristrasno pravosuđe od vitalnog je značaja za vladavinu prava i ključna je demokratska vrijednost. Nezavisno pravosuđe mora biti u stanju da djeluje bez političkog uticaja ili drugih vanjskih pritisaka, uključujući medije. Ideja nezavisnosti i nepristrasnosti jednako je važna kao i sama nezavisnost; pravda ne treba samo da bude zadovoljena, nego to mora biti i vidljivo.

Zabrinuti smo i zbog toga što je VSTV zadužilo tužilaštva da sastave spisak optuženih za ratne zločine na osnovu etničke pripadnosti, s obzirom na to da se time dalje politizira sudski postupak i procesuiranje predmeta ratnih zločina. Nadalje, zahtjev VSTV-a da im se dostave informacije o tome da li su sudije ili tužioci u izvještaju Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, bili predmetom istrage, vrši neprimjeren pritisak konkretno na ove osobe, ali u širem kontekstu, i na svakog sudiju i tužioca u zemlji.

Osiguravanje nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa štiti povjerenje javnosti u pravosuđe. Nadalje, time se promovira vladavina prava i osigurava da sudovi ostanu glavni forum za rješavanje sporova u očima javnosti. Postoji potreba da se poboljšaju kriteriji za imenovanje i razrješenje sudskih službenika u BiH, ali bilo kakva poboljšanja treba da uzmu u obzir nezavisnost pravosuđa i osnovna ljudska prava, saopćeno je iz ambasada ovih zemalja.

Ured visokog predstavnika (OHR) s dubokom zabrinutošću također tretira zaključke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) od 26. oktobra, a u vezi s informacijom koju je dostavio Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Ministarstva pravde Republike Srpske, koji sadrže i prijedlog za smjenu sudija i tužilaca bez odgovarajućeg disciplinskog postupka, saopćeno je iz OHR-a.

Za OHR je posebno zabrinjavajući zaključak VSTV-a prema kojem će VSTV tražiti od Ministarstva pravde BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da u hitnoj proceduri izmijeni član 44. Zakona o VSTV-u BiH u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti razrješenja sudija ili tužilaca bez provedenog disciplinskog postupka.

Stav OHR-a je da su takvi postupci, usmjereni protiv nosilaca pravosudnih funkcija, u suprotnosti s deklariranim ciljem VSTV-a da izgradi nezavisno i profesionalno pravosuđe.

"U državi koja se rukovodi vladavinom prava, a BiH je takva država u skladu s Aneksom IV Općeg okvirnog sporazuma za mir, sudska vijeća imaju značajnu ulogu u zaštiti i promociji nezavisnosti pravosuđa tako što doprinose očuvanju integriteta i nezavisnosti sudija i tužilaca, a posebno tako što ih štite od neprimjerenog vanjskog utjecaja ili pritiska", ističe se u saopćenju.

OHR, nadalje, smatra da mandati sudija i tužilaca trebaju biti potpuno sigurni, a da smjene mogu doći u obzir tek po okončanju pravičnog, transparentnog i odgovarajućeg disciplinskog postupka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije