Američka analitičarka tvrdi: Sile koje žele podijeliti BiH ne spavaju

Radiosarajevo.ba
Američka analitičarka tvrdi: Sile koje žele podijeliti BiH ne spavaju
Foto: EPA-EFE / Heather Conley, glavna analitičarka za Europu

Heather Conley, glavna analitičarka za Europu pri Centru za strateške i međunarodne studije, kazala je da "sile koje žele podijeliti BiH ne spavaju".

"Dok je pažnja Sjedinjenih Američkih Država i Evrope ometena, sile u BiH koje žele da se BiH rascijepi i ima odvojene entitete ne spavaju i nisu zadovoljne. One rade svakog dana i to su snage kojima se moramo suprostaviti", kazala je Conley.

Conley je prethodno bila jedna od glavnih američkih diplomatkinja za odnose sa Europom i Evroazijom, piše N1.

Centar za strateške i međunarodne studije smatra se najboljim na svijetu za analize na temama odbrane i državne sigurnosti analizirao je dešavanja u BiH kako bi bolje informirao članove Kongresa i donosioce odluka u SAD.

"Ono što se događa je da entiteti zapravo koriste ovu paralizu da bi počeli mijenjati zemlju i prirodu zemlje iznutra. Sigurno, osoba koja je to najvještije iskoristila je gospodin Milorad Dodik i Republika Srpska. Moramo gledati na postdejtonsku potrebu da država napreduje, a ne da ide unazad. Ali tako je teško ponuditi takvu preporuku jer jednostavno ne vidimo političko vodstvo, političku volju", zaključuje Heather Conley, autorica izvještaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije