Američka ambasada u BiH: Dodikove prijetnje imat će posljedice i za njega, ali i za sve građane

16
Radiosarajevo.ba
Američka ambasada u BiH: Dodikove prijetnje imat će posljedice i za njega, ali i za sve građane
Foto: Arhiv / Ambasada SAD u BiH

"Separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su opasne, a njegovo destabilizirajuće djelovanje imat će negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane ove zemlje gdje god da žive. Njegova retorika i postupci doveli su u opasnost europsku perspektivu BiH, njenu demokraciju i ekonomiju."

Saopćeno je ovo danas, 1. decembra 2023, iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Komentar je uslijedio poslije opetovanih prijetnji laktaškog vožda i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Dodika o "nezavisnoj RS i velikoj Srbiji", kao legitimnom cilju,

Pomoću ovih trikova mogli biste izravnati odjeću bez korištenja pegle

Pomoću ovih trikova mogli biste izravnati odjeću bez korištenja pegle

"Ustav BiH je kristalno jasan – entitet nema ustavne ovlasti da se odvoji od BiH. Sjedinjene Američke Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, te da ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. Sjedinjene Američke Države će nastaviti pozivati ​​na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njezine institucije i pokušati destabilizirati zemlju i regiju.

Stavovi Sjedinjenih Država o državnosti BiH kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su dobro poznati, ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju. BiH je multietnička država u kojoj žive tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati i Srbi – i Ostali. Svi su oni Europljani; svi su Bosanci i Hercegovci; i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH jer podržavaju narode Bosne i Hercegovine – sve njih", zaključeno je iz Ambasade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije