Američka ambasada sestru Blanku Jeličić i mualimu Šejlu Mujić proglasila heroinama mjeseca februara

2
Radiosarajevo.ba
Američka ambasada sestru Blanku Jeličić i mualimu Šejlu Mujić proglasila heroinama mjeseca februara
Foto: Ambasada SAD / Blanka Jeličić i Šejla Mujić

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini proglasila je časnu sestru Blanku Jeličić i mualimu Šejlu Mujić iz Livna heroinama mjeseca februara.

"Sestra Blanka Jeličić i mualima Šejla Mujić iz Livna heroine su mjeseca februara po izboru naše ambasade.

One utjelovljuju humanost i međureligijsku suradnju dok pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija, pokazujući da vjerske i etničke razlike ne moraju biti prepreka radu na pozitivnim promjenama.

Sestre Sipović dobile diplomatski pasoš BiH

Sestre Sipović dobile diplomatski pasoš BiH

Priča sestre Blanke Jeličić i mualime Šejle Mujić bila je inspiracija i izvan granica BiH. Nadamo se da će više ljudi u BiH slijediti njihov primjer zajedničkog rada za bolju budućnost", saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjećamo, portal Radiosarajevo.ba i ranije je pisao o ove dvije plemenite žene. One su svojim akcijama zadivile cijelu Bosnu i Hercegovinu pomažući malim, velikim ljudima, bez obzira na to ko su. Njihova ideja dobra značajno se proširila i na druge organizacije i dobre ljude.

Sestra Blanka Jeličić i mualima Šejla Mujić iz Livna heroine su mjeseca februara po izboru naše ambasade. One...

Posted by United States Embassy to Bosnia and Herzegovina on Monday, February 27, 2023

Njihova zajednička misija pomoći traje već pet godina, a razlog njihovog prvog kontakta bila je pomoć majki četvero djece.

Cijela ova akcija nastala je jer je jednoj majci bila potrebna mašina za veš. Međutim, prerasla je u nešto puno veće od onog što su tada mogle zamisliti.

Časna sestra Blanka i mualima Šejla pomažu porodicu s petero djece

Časna sestra Blanka i mualima Šejla pomažu porodicu s petero djece

Svojim akcijama pomogle su i porodicu samohranog oca Viktora Plavčića iz Bosanskog Grahova s petero djece. Tada je tokom humanitarne akcije sakupljeno je 1.284 KM, a cijeli prihod je namijenjen za kupovinu namještaja porodici Plavčić. 

Ovaj primjer ne ističemo slučajno, već kao dokaz koliko malo treba da bi se zidovi mržnji i predrasuda rušili, te da bi se, nasuprot tome, umjesto tenzija, razvijali uistinu iskreni dobrosusjedski odnosi i tolerancija. Iako najviše djeluju u Livnu i njegovoj okolici na usluzi su svim građanima širom zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije