Američka ambasada prokomentirala inicijativu o izmjeni naziva ulica u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Američka ambasada prokomentirala inicijativu o izmjeni naziva ulica u BiH
Foto: Arhiv / Ambasada SAD u BiH

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je usvojio inicijativu o promjeni naziva ulica koje su ime dobile po osobama ili organizacijama koje su u bilo kom trenutku sarađivale, pripadale ili na drugi način djelovale na strani ili u koordinaciji s okupacijskim nacističkim ili fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu, odnosno javno ih podržavale ili opravdavale.

Zastupnik Damir Arnaut (Klub poslanika Naša stranka - Nezavisni blok) uputio je inicijativu, a u istoj je predloženo da ta imena ulica zamijene imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao pravednici među narodima od strane Yad Vashem centra.

Inicijativu je prokomentirala i Američka ambasada u našoj zemlji:

"Pozdravljamo usvajanje inicijative da se u BiH konačno promijene nazivi ulica kojima se odaje počast ratnim zločincima i fašistima, kao važan korak ka pomirenju i uzajamnom poštovanju. Općinske vlasti trebale bi implementirati izmjene bez odlaganja kako bi BiH napredovala na putu ka EU."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije