Americi prijeti nova finansijska katastrofa

Radiosarajevo.ba
Americi prijeti nova finansijska katastrofa

Američki ministar finansija Timothy Geithner upozorio je da će, ako Kongres ne bude povećao nivo dozvoljene zaduženosti vlade od oko 14,3 milijarde dolara, doći do rasta kamatnih stopa, smanjenja prihoda stanovništva, povećanja pritiska na federalne programe i pojave nove recesije, javljaju agencije. 

U pismu koje je uputio senatoru Michaelu Bennetu, Geithner je dao jedno od najotvorenijih upozorenja nekog člana administracije predsjednika Baracka Obame na posljedice, ako se ništa ne bude učinilo da se poveća taj maksimum zaduženosti, koji treba da bude dostignut u ponedjeljak 16. maja.

Geithnerovo pismo je odgovor na pitanje demokratskog senatora iz Kolorada, koji je tražio razjašnjenje posljedica ako Kongres ne bi ništa učinio na tom planu.

Zvaničnici ministarstva finansija kažu da će u tom slučaju, od 2. august SAD doći u situaciju da ne mogu da plate sve svoje račune. 

Neuspjeh da se poveća limit duga prisilio bi američku državu da ne plaća svoje obaveze, kao što su plaće oficirima, službenicima, investitorima i poslovnim ljudima. To bi bio događaj bez presedana u američkoj historiji koji bi načinio katastrofalnu dalekosežnu štetu privredi nacije, znatno smanjujući rast i povećavajući nezaposlenost , istaknuo je Geithner.

Bijela kuća i republikanci su prošle sedmice započeli razgovore o smanjenju deficita. I pored prvih znakova napretka, međutim, dogovor nije postignut, a slični razgovori ne očekuju se do juna, prenio je Tanjug.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije