Amer Jerlagić: Ovo je put nestanka BiH

Radiosarajevo.ba
Amer Jerlagić: Ovo je put nestanka BiH

Ukoliko se državna imovina ne uknjiži prvenstveno na državu Bosnu i Hercegovinu (BiH
) kao njenog stvarnog titulara i vlasnika, pa tek onda putem zakona o upravljanju državnom imovinom da na raspolaganje nižim nivoima vlasti, država BiH je pred nestankom, rečeno je danas na vanrednoj press konferenciji Stranke za BiH u Sarajevu, piše Fena.

„Upozoravam građane da će država BiH nestati, da je ovo put nestanka države BiH, ukoliko se državna imovina koja je imovina kontinuiteta, koja je imovina sukcesije bišve SFRJ, ne uknjiži na državu BiH nego na entitete, kantone, općine, država BiH ostaje bez grunta,“  kazao je predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić. 

Po njegovim riječima, ona će biti „brod od papira“, bit će servis entitetima. 

„Ukoliko se državna imovina ne uknjiži kao grunt države, BiH je podstanar sama sebi,“ kazao je Jerlagić. 

Kako je rekao Jerlagić, Dodik ima svoju mantru, a ta mantra je da je BiH nastala u Dejtonu kao zbir entiteta i „on uporno forsira i traži ustupke od Lagumdžije, od Radončića, jučer od Tihića, Čovića, da se rješava pitanje vojne imovine paralelno s državnom imovinom“
Stranka za BiH očekuje od Vijeća ministara hitno predlaganje zakona o upravljanju državnom imovinom. 
„Nadamo se i ostajemo ubijeđeni da će OHR i PIK istrajati na pravu, na Ustavu, na zakonu i da će tražiti implementaciju presude Ustavnog suda kako je to već više puta visoki predstavnik Valentin Inzko ponovio,“ kazao je Jerlagić. 

Potpredsjednik Stranke za BiH Gradimir Gojer je pozvao predsjednika SDA Sulejmana Tihića da građanima i narodima države BiH kaže što je prava istina kad je odnos SDA prema Banjalučkom dogovoru u pitanju, odnosno da li oni odustaju od Banjalučkog dogovora ili su i dalje uz taj dogovor. 

„U ovom trenutku „šestorka“ je zorno pokazala beskorisnost upornih obmana bh. javnosti, zatim jalovost svoga političkog logiciranja i evidentno kapitulantstvo pred političkim silejdžistvom antibosanskohercegovačkog smjera Milorada Dodika,“ kazao je Gojer. 

Po njegovim riječima, na djelu je otvorena „Dodik-Čovićeva urota“ protiv države BiH koja se sada izravno provodi reafirmiranjem Banjalučkog dogovora. 

„Zato sam i pozvao Tihića da kaže da li ostaju i dalje pri Banjalučkom dogovoru,“ kazao je Gojer. 

Generalni sekretar Stranke za BiH Salem Halilović je rekao da se „šestorka“ ruga odluci Ustavnog suda na način da sitnim političkim ustupcima žele razgrabiti, odnosno podijeliti državnu imovinu. 

„Postavlja se pitanje kako je moguće, kada politika Milorada Dodika pada u RS-u, kada nema više podršku susjeda iz Srbije, kada je očigledno da je on u 'slobodnom padu' kada je u pitanju negov politički uticaj na ovim prostorima, kako je moguće da su se našla dva lidera iz Federacije da mu pušu u jedra koja su sva izbušena,“ kazao je Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije