Amela Kuskunović: Federalna vlada preko Opće bolnice kažnjava građane Sarajeva

3
Radiosarajevo.ba
Amela Kuskunović: Federalna vlada preko Opće bolnice kažnjava građane Sarajeva
Foto: PrintScreen/Facebook/Amela Kuskunović / Sarajevo

Povodom odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da se Opća bolnica "Prim. Dr. Abdulah Nakaš" izostavi iz Plana finansijske pomoći zdravstvenim ustanovama na području FBiH reagovala je Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

“Osveta nad pacijentima i zdravstvenim radnicima Opće bolnice je jedino objašnjenje kojim se može tumačiti sramni dogovor vječnih partnera SDA-HDZ u Vladi Federacije o pokrivanju dugovanja zdravstvenih ustanova, što kantonalnih što tri ustanove tercijarnog nivoa čiji je osnivač sama Vlada FBiH koja neodoljivo liči na zlu učiteljicu koja namjerno kažnjava najboljeg đaka.

Kazna za Opću bolnicu, kao jedinu zdravstvenu ustanovu koja neće biti pokrivena ovom raspodjelom zbog Kantona Sarajevo koji nije u kandžama SDA i HDZ-a", pojašnjava Kuskunović.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Zdravstvene ustanove koje funkcionišu na principu uzajamne solidarnosti, a tako je koncipirano javno zdravstvo BiH i Federacije preuzeto iz prethodnog sistema, te loše koncipirane dosadašnje partikularne reforme neće i ne može biti postavljeno na temelje ekonomski samoodržive usluge.

Zato zdravstvene ustanove ne mogu donositi profit i time se otvaraju vrata da njihovi osnivači paušalno podmiruju velike gubitke.

"U posljednjem takvom namirivanju dugova svih bolnica u Federaciji SDA-ova i HDZ-ova Vlada kažnjava Opću bolnicu iz osvetničkog motiva u cilju slabljenja Vlade KS i nanošenja nesagledive štete pacijentima, građankama i građanima KS.

Toliko je očigledna predizborna prljava igra vladajućeg dvojca da je neophodno napomenuti činjenice da je Opća bolnica u KS zdravstvena ustanova koja je u toku pandemije pružila 500.000 pregleda, a preuzela više od milion usluga", ističe Kuskunović.

Urađeno je 8.000 operacija u samo jednoj godini. Kroz COVID ambulante protokolisano je 10.000 pacijenata.

"Objektivnog razloga da ne dobiju niti jednu KM iz federalnog budžeta nema. Razlog je politički motiviran i to pokazuje da su SDA i HDZ zarobili FBiH te da, bez obzira ako ste u službi njenih građana, oni će vas osuditi na nestanak ako prije građana ne stavite njihove interese na listu prioriteta”, ističe Kuskunović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije