Ambiciozan program rada Federalne vlade

Radiosarajevo.ba
Ambiciozan program rada Federalne vlade

Sva ministarstva su uključena u Program rada (Foto: fbihvlada.gov.ba)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici usvojila svoj Program rada za 2010. godinu. Među prioritetima federalne vlade biće privredni razvoj i unutrašnje jačanje društvene stabilnosti u ovom entitetu.

Privredni razvoj i društvena stabilnost

Strateški pravci djelovanja Vlade biće usmjereni na intenziviranje privrednog razvoja u uslovima ekonomske krize te zaustavljanje negativnih trendova s posebnim fokusom na privatizaciju i restrukturiranje preduzeća.

Povećanje investicija, izvoza, konkurentnosti privrede i zaposlenosti, kao i daljnje rasterećenje privrede te smanjenje stope sive ekonomije i povećanje životnog standarda i smanjenje siromaštva, jesu također postavljeni ciljevi Vlade Federacije BiH.

Pored toga i „jačanje unutrašnje društvene stabilnosti“, kao i pokretanje i provođenje reformi neophodnih za put BiH ka Evropskoj uniju, postavljeni su kao strateški zadaci Vlade FBiH.

Zakonski regulirati javna dobra i javno-privatno partnerstvo


Za ostvarenje oba strateška cilja, neophodno je, prema programu Vlade, osigurati povoljan ambijent za privredni rast, stabilno poslovanje, reviziju privatizacije, početak plaćanja koncesija, te zakonsko reguliranje javnih dobara i javno-privatnog partnerstva.

Privatizacija, zapošljavanje, monetarno-kreditna politika, cijene roba i usluga te inflacija, robne razmjene sa inostranstvom, strana ulaganja, vanjski dug, raspodjela BDP-a – posebno su akcentirani problemi kojima će se Vlada Federacije BiH baviti tokom ove godine.

Program rada Vlade obuhvaća istovremeno i programe rada svih ministarstava koji su u sklopu nje, a također su zadužene i ostale federalne institucije, zavodi, agencije i privredna društva u većinskom državnom vlasništvu da u roku od mjesec dana dostave planove i programe rada za 2010.godinu.

Sa Programom rada bit će upoznati poslanici Parlamenta Federacije BiH, saopšteno je u četvrtak iz Vlade Federacije BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije