Ambasadorica SAD u UN: Ne postoji budućnost niti za jedan entitet izvan BiH

4
Radiosarajevo.ba
Ambasadorica SAD u UN: Ne postoji budućnost niti za jedan entitet izvan BiH
EPA / Linda Thomas-Greenfield

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield obratila se danas nakon izvještaja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka koji je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija predstavio 59. izvještaj o Bosni i Hercegovini, koji se odnosi na period od 16. oktobra 2020. do 15. aprila 2021. godine.

“Pozicija SAD u odnosu na Dejtonski mirovni sporazum i budućnost Bosne i Hercegovine kao jedne države, koja teži euroatlantskim integracijama, ostaje nepromijenjena. Predani smo principima Dejtonskog sporazuma da je BiH demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim intergitretom. Ne postoji budućnost niti za jedan entitet izvan Bosne i Hercegovine”, kazala je Thomas-Greenfield, piše N1.

Ona je poručila da SAD podržavaju centralnu ulogu Ureda visokog predstavnika u implemenatciji civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma.

“Sada je vrijeme za obnovljeni fokus i akciju s ciljem ispunjavanja ovih planova. Kao prvo i najvažnije je borba protiv korupcije koja prijeti vladavini zakona u BiH”, navela je.

Kako je kazala, “korumpirani političari i pravosudni radnici pod političkim utjecajem je jedna od prepreka sa kojima se BiH suočava”.

“BiH gubi mlade i talentovane ljude. Odlaze u zemlje gdje imaju veće prilike i gdje će biti nagrađeni za svoj rad. Jedino rješenje za bh. političare je da jačaju institucije. Nakon korupcije, druga najveća prepreka za napredak su političari koji se fokusiraju na etnonacionalističke ciljeve”, navela je.

Kako je kazala, vrijeme je da se BiH približi EU standardima.

“Slažemo sa sa Valentinom Inzkom da bi se Federalna vlada trebala oformiti bez ikakvog odlaganja”, poruka je ambasadorice SAD u UN.

Predstavnik Tunisa pozdravio je održavanje lokalnih izbora i izbora u Mostaru.

“Čestitamo Centralnoj izbornoj komisiji. Delegacija moje zemlje poziva vlasti u BiH da krenu naprijed u reformi izbornog sistema. Izražavamo zabrinutost zbog negativne retorike koja koči napredak. Podržavamo napore visokog predstavnika. Podsjećamo sve političke lidere da izbjegavaju tenzije. Pozdravljamo sve napore u cilju mira i stabilnosti”, naveo je predstavnika Tunisa u Ujedinjenim nacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije