Ambasadorica Koviljka Špirić odlikovana ordenom zasluga Poljske

Radiosarajevo.ba
Ambasadorica Koviljka Špirić odlikovana ordenom zasluga Poljske

Predsjednik Republike Poljske Bronislaw Komorowski odlikovao je ambasadoricu Bosne i Hercegovine Koviljku Špirić državnim odličjem Komandorskim križem Ordena zasluga Republike Poljske za izuzetan doprinos razvoju i unapređenju bilateralnih odnosa između Poljske i BiH. 

U ime predsjednika Komorowskog, to visoko poljsko priznanje veleposlanici Špirić uručio je Jaromir Sokolowski, ministar za vanjske poslove u Uredu predsjednika Republike Poljske na svečanoj ceremoniji, koja je održana u predsjedničkoj palači 28. januara. 

U obraćanju ministar Sokolowski je zahvalio veleposlanici Špirić za uspješnu misiju i rezultate koje je postigla tijekom mandata.

Ministar Sokolowski istakao je da je radom i zalaganjem veleposlanica Špirić znatno utjecala na unapređenje bilateralne suradnje između dvije zemlje, te doprinijela razvoju dubokog prijateljstva između Poljske i BiH. 

Sokolowski je naglasio ulogu veleposlanice Špirić u intenziviranju kontakata sa poljskim reemigrantima iz BiH i njihovim potomcima koji sad žive na području grada Boleslawiec, a koji su još jako vezani za BiH i tradiciju njenih naroda. 

Ministar Sokolowski je istakao da je, zahvaljujući predanom radu veleposlanice Špirić, BiH sve više poznata Poljacima, što potvrđuje i podatak da je u 2013. godini Bosnu i Hercegovinu posjetilo više od 65 tisuća poljskih turista. 

Sokolowski je istaknuo da Poljska snažno podržava BiH na njenom putu u EU i NATO-u. 

Ambasadorica Špirić zahvalila je za izuzetno priznanju i istakla da je počašćena tim odlikovanjem. 

Naglasila je da Poljska predstavlja pozitivan primjer za BiH, a prijateljstvo Poljske i BiH ima široke i čvrste temelje te je uvjerena da će se prijateljski odnosi i ubuduće razvijati u istom duhu na obostrano zadovoljstvo, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije