Ambasadori zemalja Europske unije u posjeti VSTV-u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Ambasadori zemalja Europske unije u posjeti VSTV-u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ambasadori zemalja Europske unije u posjeti VSTV-u BiH

Ambasadori nekoliko zemalja Evropske unije, predvođeni šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalnim predstavnikom EU u BiH Nj.E. Johannom Sattlerom posjetili su danas Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) i razgovarali sa novim sazivom Predsjedništva VSTV-a BiH sudijom Halilom Lagumdžijom, predsjednikom VSTV-a BiH, sutkinjom Sanelom Gorušanović-Butigan i tužiteljicom Biljanom Simeunović, potpredsjednicama, sudijom Selimom Karamehićem članom Predsjedništva VSTV-a BiH u punovremenom radnom angažmanu te direktorom Sekretarijata VSTV-a BiH Admirom Suljagićem i zamjenikom direktora Sekretarijata VSTV-a BiH Hajrom Poškovićem.

Pored Nj.E. ambasadora Sattlera, sastanku su prisustvovali Nj.E. ambasadorica Švedske Johanna Strömquist, Nj.E. ambasador Nizozemske Reinout Vos, Nj.E. ambasador Italije Nicola Minasi, Nj.E. ambasadorica Austrije Ulrike Hartmann, Nj.E. ambasadorica Slovenije Zorica Bukinac i zamjenica ambasadorice Njemačke Sabina Petre Kochendorfer.

Saopćenje iz VSTV-a prenosimo u cijelosti:

"Pored riječi dobrodošlice i zahvalnosti na dosadašnjoj ali i budućoj saradnji, članovi Predsjedništva VSTV-BiH su upoznali goste sa vizijom rada VSTV-a BiH u narednom periodu koji će biti bazirani na Reformskom programu, kao skupu strateških i reformskih mjera na čijem usvajanju i implementaciji se intenzivno radi te izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH. S tim u vezi podcrtana je važnost i neophodnost podrške međunarodne zajednice u BiH za brzo usvajanje izmjena i dopuna navedenog zakona, bez kojeg određeni pomaci u pravosuđu ne mogu biti ostvareni.

Naglašeno je da je VSTV BiH svjestan nalaza i preporuka iz izvještaja nezavisnih eksperata o pitanjima vladavine prava na čijoj realizaciji će biti fokus u narednom periodu, posebno po pitanju integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, jačanja odgovornosti, kvaliteta, efikasnosti, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i jačanja saradnje sa vanjskim akterima.

Predsjednik Lagumdžija se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i podršci Evropske unije i njenih pojedinačnih zemalja članica u brojnim projektima unapređenja pravosuđa, naglasivši važnost unapređenje integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, jačanja ukupne odgovornosti VSTV-a BiH i pravosuđa te proaktivan rad VSTV-a BiH vezi bitnih pitanja za funkcionisanje sistema.

Potpredsjednica Simeunović je govorila o aktivnostima vezanim za reviziju, izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH dok je potpredsjednica Gorušanović-Butigana govorila o Reformskom programu VSTV-a BiH čije usvajanje je planirano za narednu sjednicu. Član Predsjedništva Karamehić je govorio o povjerenju javnosti u sistem, dok se direktor Suljagić koncentrisao na konkretne oblike saradnje i projekte.

Ambasador Sattler je čestitao novoizabranom rukovodstvu i podcrtao značaj uspostave vladavine prava za međunarodnu zajednicu, kao ključnom preduslovu za pristup Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Osvrnuo se i na dalju podršku pravosuđu Bosne i Hercegovine kroz IPA projekte, koji će biti usmjereni na unapređenje rada i jačanje odgovornosti. Takođe je istakao da se VSTV BiH treba fokusirati na konkretne rezultate i unapređenje odgovornosti.

Ambasadori zemalja Europske unije u posjeti VSTV-u BiH - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ambasadori zemalja Europske unije u posjeti VSTV-u BiH

Ambasador Minasi je istakao da poštuje rad VSTV-a BiH, naglasiviši da članovi Predsjedništva svojim primjerom trebaju da pokažu da su moguće pozitivne promjene u sistemu.

Ambasadorica Strömquist je navela dugogodišnju saradnju između pravosuđa Švedske i BiH kroz partnerske projekte sa posebnim osvrtom na efikasnost i odgovornost.

Ambasador Vos je istakao pozitivne primjere saradnje između nosilaca pravosudnih funkcija u Nizozemskoj i BiH, naglasivši da nezavisnost predstavlja važan instrument koji zajedno sa odgovornošću nosilaca pravosudnih funkcija doprinosi povjerenju javnosti u pravosudni sistem.

Ambasadorica Hartmann je akcentirala važnost vladavine prave za ukupni prosperitet građana i mogućnost uživanja u pravima koja im pripadaju.

Ambasadorica Bukinac je izrazila nadu da će sa imenovanjem novih članova Predsjedništva početi novo poglavlje u radu institucije te je istakla da sistem počiva na ljudima koju su dio njega.

Zamjenica ambasadorice Kochendorfer je istakla da u skladu sa principom vladavine zakona niko nije iznad zakona te je izrazila zadovoljstvo što će izvještaji međunarodnih eksperata bio dio Reformskog programa VSTV-a BiH.

Pored navedenog, ambasadori zemalja EU su se osvrnuli na dosadašnje projekte i ostvarenu saradnju sa pravosuđem BiH i naglasili da je progres neophodan kako bi se vratilo povjerenje građana u rad pravosuđa BiH te da se od VSTV-a BiH očekuje da bude lider i pozitivan primjer promjena neophodnih za bosanskohercegovačko društvo", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije