Ambasador SAD-a u BiH s federalnim ministrom energetike razgovarao o Bloku 7 i nafti

Radiosarajevo.ba
Ambasador SAD-a u BiH s federalnim ministrom energetike razgovarao o Bloku 7 i nafti
Foto: Vlada FBiH / Susret Džindića i Nelsona

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ericom Nelsonom.

Na sastanku je razgovarano o predstojećem 5. energetskom samitu koji će biti održan u periodu od 16. do 18. aprila 2019. godine u Neumu.

Riječ je o nastavku uspješnog dijaloga u energetskom sektoru, koji organiziraju i finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ).

Glavna tema samita bit će energetska tranzicija, tržište električne energije i plina, energetska efikasnosti i obnovljivi izvori energije, što su ključne teme za razvoj energetskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Federalni ministar upoznao je ambasadora Nelsona o radu ovog ministarstva i o aktuelnom stanju energetike u Federaciji i Bosni i Hercegovini uopće.

Razgovarano je o projektu Bloka 7 u Tuzli, kao najznačajnijoj investiciji na nivou Federacije, čija izgradnja bi trebala da počne u narednih 60 dana. Blok 7 će biti izgrađen s najsavremenijom i najboljom opremom i ispunjavat će sve evropske standarde u zaštiti okoliša, tvrde iz ovog ministarstva.

Kada je riječ o regulativi u oblasti plina, ministar Džindić je naglasio da je neophodno uključivanje američke ambasade, USAID- a i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kako bi ovaj zakon bio prvo donesen na nivou države i kasnije harmoniziran na nivoima entiteta.

Bilo je riječi i o ispitivanju i eksploataciji nafte i naftnih derivata na području Bosne i Hercegovine, za što već nekoliko godina postoji veliki interes i međunarodnih korporacija.

Američki ambasador dao je podršku planovima i projektima ovog ministarstva,
prije svega kada su u pitanju kapitalni projekti za razvoj energetskog sektora u Bosni i
Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije