Ambasador Rusije u BiH o "glasinama o raspadu" naše zemlje

Srna
Ambasador Rusije u BiH o "glasinama o raspadu" naše zemlje
/ Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov
Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je da su glasine o mogućem raspadu BiH pretjerane s ciljem da se podstaknu tenzije i odvrati pažnja od stvarnih problema.

"Prema mom mišljenju, glasine o raspadu BiH nisu samo pretjerivanje, one često cirkuliraju s ciljem da se namjerno stvore tenzije u zemlji kako bi se lokalnom stanovništvu i međunarodnoj zajednici skrenula pažnja s istinski važnih problema vezanih za socijalni i ekonomski razvoj, sigurnost i radikalizaciju", istaknuo je Ivancov.

On je rekao da su te glasine često povezane s referendumom u Republici Srpskoj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Dozvolite mi da vas uvjerim - vlasti Republike Srpske su u potpunosti posvećene provođenju Dejtonskog sporazuma, ne dovode u pitanje principe tog sporazuma i aktivno ih promoviraju, postupajući isključivo u skladu s principima demokratije i unutar lokalnog pravnog okvira", istaknuo je Ivancov.

On je rekao da su Dejtonski sporazum, kojim je okončan rat u BiH, uvijek kritizirale neke snage.

"BiH funkcionira na osnovu važećeg međunarodnog pravnog dokumenta koji sadrži sve neophodne osnovne principe. Mi, kao jedan od garanta tog mirovnog sporazuma, podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, decentralizaciju u sistemu odlučivanja, kao i osnovna pravila jednakosti, kompromisa i konsenzusa među narodima koji čine državu", poručio je Ivancov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije