Ambasador Nelson: Novinari su istinski javni službenici, zaslužuju rad bez pritiska

1
Radiosarajevo.ba
Ambasador Nelson: Novinari su istinski javni službenici, zaslužuju rad bez pritiska
Print Screen / Eric Nelson

Američka ambasada nastavlja podržavati slobodu štampe i pružati pomoć za razvoj profesionalnih i neovisnih medija u Bosni i Hercegovini, rekao je ambasador Eric Nelson u svojoj poruci povodom 30. godina Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava danas, 3. maja.

Uputio je poziv vlastima da kreiraju okruženje u kojem mediji mogu funkcionirati bez pritiska i zastrašivanja.

"Danas izražavamo poštovanje prema medijskim profesionalcima, zbog rizika kojima se izlažu da bi nas informisali. Novinari su istinski javni službenici, a njihova potraga za istinom direktno doprinosi javnom dobru", kazao je Nelson.

Naglasio je kako pomno prati i u potpunosti su svjesni poteškoća s kojima se suočavaju mnogi novinari u Bosni i Hercegovini dok izvještavaju o problemima i rade na tome da vlasti budu odgovorne i informiraju građane", rekao je Nelson i poželio svim bh. medijima "snagu i trajnu hrabrost dok igraju jednu od najvažnijih uloga u demokratiji."

Ambasador je također napomenuo da Svjetski dan slobode medija "skreće našu pažnju na odgovornost vlade da podrži slobodu štampe i stvori okruženje u kojem mediji mogu funkcionirati bez pritiska, zastrašivanja i straha".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije