Ambasador Murphy poslao poruku bh. političarima: Priznajte istinu - u Srebrenici se dogodio genocid

0
Radiosarajevo.ba
Ambasador Murphy poslao poruku bh. političarima: Priznajte istinu - u Srebrenici se dogodio genocid
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Michael Murphy Memorijalnom centru u Srebrenici

"U utorak ću prisustvovati obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici, mračnog istorijskog trenutka ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijelo čovječanstvo. Na ovaj dan – kao i uvijek – narod Sjedinjenih Država izražava solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicama koje žale za svojim najmilijim. Mi žalimo s vama."

Navodi se ovo na početku poruke koju je, uoči 11. jula, uputio američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy.

Murphy navodi kako su Sjedinjene Države "opredjeljene da daju podršku preživjelima i pomognu onima koji čuvaju sjećanje na žrtve i mimo 11. jula": "Zato smo ponosni što dajemo podršku Memorijalnom centru Srebrenica u očuvanju i izlaganju ličnih stvari žrtava genocida u Srebrenici i u istraživanju digitalizacije iskaza preživjelih, da bi priča o srebreničkom genocidu bila lako dostupna svima u svijetu."

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

"Čast mi je što će se specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova SAD za praćenje i borbu protiv antisemitizma, specijalni predstavnik za rasnu jednakost i pravdu, te ambasador za međunarodne vjerske slobode pridružiti delegaciji SAD u Potočarima sutra. Učešće ovih zvaničnika pokazuje da je Srebrenica i dalje u fokusu politike SAD. Oni su u posjeti Bosni i Hercegovini da bi iskazali protivljenje poricanju genocida i zapaljivoj retorici", istaknuo je ambasador, te nastavio:

"Činjenice o genocidu u Srebrenici nedvojbeno su utvrdili Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a potkrijepljene su neosporivim forenzičkim dokazima. Zvaničnici BiH na svim nivoima imaju institucionalnu i pravnu odgovornost da priznaju šta se dogodilo u Srebrenici prije 28 godina, te trajnu obavezu da podučavaju buduće generacije istini, uz poštivanje žrtava, podršku preživjelima – uključujući kulturu sjećanja, potragu za nestalima, te traganje za pravdom koz istrage i procesuiranje počinitelja od kojih su neki još uvijek slobodni i žive među nama."

Sjedinjene Države pozivaju političke lidere Bosne i Hercegovine, nastavio je američki ambasador u našoj zemlji, "da pokažu poštovanje prema istini, prema sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, i prema budućnosti Bosne i Hercegovine koja zavisi od njihove sposobnosti da priznaju da se genocid jeste dogodio u Srebrenici i poduzmu neophodne korake da isprave ovu i brojne druge nepravde iz rata 1992-1995".

"Svi koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici i drugdje u ovoj zemlji prije četvrt stoljeća ne zaslužuju ništa manje od toga. Sjedinjene Države i dalje su opredjeljene da svima u Bosni i Hercegovini koji teže pomirenju, miru i pravdi daju svoju podršku", zaključio je američki ambasador.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije