Ambasador Michael Murphy: Sramotna je Dodikova odluka da odlikuje Putina

9
Radiosarajevo.ba
Ambasador Michael Murphy: Sramotna je Dodikova odluka da odlikuje Putina
Prtscr / Twitter / Američki ambasador Michael J. Murphy

Odluka predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, da odlikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina je veoma loša i u suprotnosti sa svim onim aspiracijama ljudi u BiH, ali i aspiracijama i težnjama ka institucijama Evropske unije, izjavio je u intervjuu za Srpska.info ambasador SAD-a u BiH Michael J. Murphy.

On je komentirao Dodikovu izjavu da je spreman da isto odlikovanje uruči i predsjednicima svih država garanata Daytonskog sporazuma, pa i američkom predsjedniku.

"Ukoliko predsjednik Dodik i Republika Srpska žele odati počast predsjedniku Bidenu, najbolji način da to učine bilo bi da promijene kurs, da prestanu napadati Daytonske strukture, da prestanu podrivati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, te da počnu igrati konstruktivnu ulogu u građenju BiH i budućnosti ove države, koja ide u korist svim njenim ljudima. To podrazumijeva efikasne, učinkovite vlasti na svim nivoima, državnim i entitetskim; na taj način mogu odati počast predsjedniku Bajdenu", kazao je Murphy.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ambasador Murphy o bh. liderima: 'Vrijeme je da oni koji su izabrani drugog oktobra prionu na posao'

Ambasador Murphy o bh. liderima: 'Vrijeme je da oni koji su izabrani drugog oktobra prionu na posao'

Na konstataciju da su Milorad Dodik, kao i mnogi drugi koji se nalaze pod američkim sankcijama, odlično prošli na Općim izborima 2022., ambasador SAD-a je kazao:

"Ovo su prilično ozbiljne aktivnosti Vlade SAD. One se ne preduzimaju tako lako, bazirane su na dokazima i postoji zakonski proces, pravni proces prije donošenja odluke o sankcionisanju bilo koga u vezi s korupcijom, antidejtonskim i antidemokratskim djelovanjima. Vrši se analiza, i sankcije dolaze sa posljedicama, jer to utiče na reputaciju ovih pojedinaca. Ne bih karakterisao to kao nešto što ide u korist bilo kome. Ako im nije stalo do sankcija, ne bi govorili o tome. Kada pogledate rezultate izbora od 2. oktobra, vidite da su lideri koji ili nisu pobijedili ili su dobili jako malo glasova zbog posljedica sankcija i zbog politika i ponašanja prema građanima ove zemlje. Građani su rekli "bit će posljedica, nećemo vam dati podršku".

Tako da ne mislim, ne bih to karakterisao da činimo uslugu bilo kome. Mislim da i onaj koji je pod sankcijama ne misli da mu se čini bilo kakva usluga.

Jedan od problema u BiH bila je strašna zapaljiva retorika, napadi na državu, nastojanja da se podriva Bosna i Hercegovina i njene institucije, teritorijalni integritet, i to je uglavnom dolazilo od predsjednika Dodika i njegovih saveznika. To je opasno; ako se to nastavi, zemlja će nastaviti dalje ići opasnim putem. Jedna od stvari koja mene brine, ne samo u vezi sa retorikom koju čujemo od Dodika, nego i retorika koju čujemo od drugih. Oni koriste tu zapaljivu nacionalističku retoriku, ponekad retoriku punu mržnje na načine da jednostavno zaboravljaju, ne misle o posljedicama onoga što rade.

Ova regija vidjela je kakve su posljedice takve vrste retorike. Bila je svjedokom toga i odgovorni politički lideri trebaju da to izbjegavaju. Postoji tendencija među političkim liderima u cijelom spektru u Bosni i Hercegovini. Nije ograničen na bilo koju političku stranku niti na bilo koju grupu da imaju pristup politici na sve ili ništa. Niko nikad ne želi da kompromisom dođe do konsenzusa, oni žele 100 odsto da dobiju, i to baš odmah. Na taj način ne funkcioniše efikasna politika, na taj način se ne gradi prosperitetna i sigurna budućnost Bosne i Hercegovine. Ako se ova vrsta politike nastavi, ništa dobro iz toga neće proizaći", poručio je Murphy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije