Ambasador Makarević posjetio najmlađeg načelnika: Evo šta je poručeno

0
Radiosarajevo.ba
Ambasador Makarević posjetio najmlađeg načelnika: Evo šta je poručeno
Foto: URSD / Sa susreta

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj dr. Nedim Makarević i predsjednik Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore Admir Lisica susreli su se u Brezi s novoizabranim Općinskim načelnikom Vedadom Jusićem te razgovarali o brojnim temama koje se odnose na provođenje ekonomske diplomatije u BiH, njenu efikasnost i mogućnosti za unapređenje.

"U obavljanju svoje diplomatske misije akcent posebno stavljam na ekonomski aspekt, jer je ekonomska diplomatija najvažnija stvar kojom se trebaju baviti bosanskoherecegovačke ambasade. Postoji mnogo oblasti u kojima se mogu uspostaviti prijateljstvo i partnerski odnosi između Breze i Kraljevine Norveške. Njihovo uspostavljanje bi stvorilo određene okvire za konkretne saradnje u brojnim oblastima", rekao je ambasador Makarević.

Kako je saopćeno, općinski načelnik Jusić izrazio je zadovoljstvo zbog posjete istaknutog bh. diplomate dr. Makarevića koji je u svojoj bogatoj karijeri radio kao ambasador BiH u Pakistanu i Afganistanu.

"Mojim izborom za načelnika građani očekuju korjenite promjene, a pogotovo uspostavljanje neposrednije komunikacije. Općina Breza će, u skladu sa planovima, raditi na podizanju nivoa međuopćinske i međunarodne saradnje", poručio je Jusić.

Govoreći o dugoročnim vizijama razvoja općine Breza, Jusić je naglasio kako je općini Breza potrebna snažna institucionalna veza s dijasporom.

U cilju povezivanja dijaspore i lokalne samouprave, kako je naveo novoizabrani načelnik, Općina Breza će otvoriti Ured za dijasporu čiji će zadaci, između ostalih, biti uspostavljanje ekonomske, kulturne, sportske i drugih vidova saradnje.

Na kraju posjete, najmlađi načelnik u FBiH uručio je ambasadoru Makareviću simbolične poklone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije