Ambasador EU Sattler: Apelujemo na političare da se suzdrže od aktivnosti podjela

Radiosarajevo.ba
Ambasador EU Sattler: Apelujemo na političare da se suzdrže od aktivnosti podjela
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Johann Sattler

Bura reakcija uslijedila je i danas na najavu političara iz RS-a da će se suzdržati od donošenja odluka u državnim institucijama do donošenja novog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Između ostalih član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je ponovo najavio otcjepljenje bh. entiteta RS iz sastava Bosne i Hercegovine.

Dodik: RS na putu izlaska iz Bosne i Hercegovine i s tog puta nema povratka

Komentarišući najnoviji razvoj događaja, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler izjavio je:

Evropska unija ponovno ističe da su uloga i nadležnosti Ustavnog suda BiH od temeljne važnosti za zemlju, uključujući i konačnu i obvezujuću prirodu njegovih odluka. Apelujemo na političke aktere da se fokusiraju na napredak Bosne i Hercegovine na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. EU pridaje veliku važnost funkcionalnosti institucija i apeluje na sve političke aktere u zemlji da se suzdrže od aktivnosti podjela koje mogu ugroziti vitalne reforme u interesu građana BiH“, poručio je Sattler.

Dodao je da se od vlasti BiH očekuje da osiguraju odgovarajući nastavak rada u kontekstu ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju, uključujući i one koje se odnose na Ustavni sud BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije