Ambasador Bukvić iz Pekinga: Otkazane su proslave, svi na ulici nose maske

B. Turković
Ambasador Bukvić iz Pekinga: Otkazane su proslave, svi na ulici nose maske
Foto: MVP BiH / Ambasador Tarik Bukvić

Ambasadi Bosne i Hercegovine u Pekingu nisu se obraćali naši građani, niti  imaju informaciju od vlasti Kine da su neki od bh. državljana inficirani Koronavirusom. 

Kazao je to u izjavi za Radiosarajevo.ba Tarik Bukvić, ambasador BiH u Kini.  

"Naših građana nema mnogo u Kini, a posebne ne u tom dijelu koji je najviše pogođen. Koliko smo saznali, u Wuhanu živi jedna naša državljanka, studentica na postdiplomskom studiju, ali ona se trenutno ne nalazi u Kini", kazao nam je  Bukvić. 

Kako dodaje, najvažnije je to što je Svjetska zdravstvena organizacija u potpunosti uključena u praćenje situacije. Oni imaju pune informacije i treba slijediti njihove preporuke.

"Vlasti Kine su vrlo ozbiljno shvatile ovu novonastalu sitaciju i za razliku od nekih ranijih slučajeva vrlo transparentno i uz saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, čine sve da se suzbije dalje širenje virusa. Kina je u potpunosti zatvorila zračni i kopneni saobraćaj sa tri velika grada u centralnom dijelu zemlje. Otkazana su okupljanja i javna slavljenja nove kineske godine. Svi građani na ulicama nose zaštitne maske", prenio je ambasador Bukvić za Radiosarajevo.ba.

Broj zaraženih novim tipom koronavirusa u središnjoj Kini popeo se na 830, a umrlo je 25. 

Novi virus pripada grupi virusa koji je uzrokovao SARS, bolest od koje je prije 17 godina umrlo 800 ljudi širom svijeta, a također se počela širiti iz Kine.

Slučajevi zaraze ovim virusom identificirani su i van Kine, u Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Japanu, Južnoj Koreji i SAD-u. 

Podsjetimo, iako su izvor novog koronavirusa i način prijenosa nepoznati, za ljude koji putuju avionom preporučuje se primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prijenosa akutnih respiratornih infekcija. 

Zbog sve većeg broja oboljelih od smrtonosnog koronavirusa, aerodromi širom Azije počeli su mjeriti tjelesnu temperaturu putnika, a to je startalo i u nekoliko zračnih luka u SAD-u: New York, San Francisco i Los Angeles. 

Kada je u pitanju Međunarodni aerodrom Sarajevo, u kriznim zdravstvenim situacijama i medicinskim hitnim slučajevima, ističu, imaju usvojen Plan djelovanja. Iako nisu dobili nikave posebne instrukcije vezano za koronavirus, zaposlenicima  su date preporuke kako bi smanjili izloženost i smanjili mogućnost prenosa oboljenja te osigurali odgovarajuću zaštitnu opremu.  

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije