Ambasada Velike Britanije pojasnila razloge velikog vojnog konvoja kroz regiju

F. V.
Ambasada Velike Britanije pojasnila razloge velikog vojnog konvoja kroz regiju
Foto: Screenshot / Veliki vojni konvoj prošao kroz regiju

Dosta pažnje javnosti u regiji izazvali su proteklog vikenda snimci kretanja vojnog konvoja kroz Republiku Hrvatsku koji se, kako su prenijeli mediji, išao "prema istoku“.

Naime, u Osijeku je u subotu snimljen voz koji prevozi brojna vojna vozila i ostalu tehniku. Na snimci se mogu vidjeti deseci vojnih terenaca, a „dio tehnike je bio prekriven ceradama“.

Kako navodi portal SiB, prolazak toliko vojne tehnike kroz grad kod nekih je Osječana „izazvao nervozu i neugodu“.

KK Bosna sjajnom igrom porazila Igokeu u 'paklenoj' Skenderiji

KK Bosna sjajnom igrom porazila Igokeu u 'paklenoj' Skenderiji

Portal 24sata je, također, javio da nakon što je čitatelj u petak oko 18 sati snimio “sigurno preko 20 vagona” s vojnim naoružanjem i “britanskim zastavicama”, novi prizor zatekao je drugi čitatelj u subotu oko 17 sati. Navode i da je prije nekoliko dana viđen prelazak vojne opreme preko granice u BiH.

Donekle su misterioznosti ovog konvoja doprinijeli i iz Ministarstva obrane Hrvatske (MORH) odakle su saopćili “da je riječ o tranzitima vojne opreme kroz Hrvatsku koji su regulirani Sporazumom prihvaćenim ulaskom u NATO”. Iz MORH-a su dodatno objasnili da je na graničnom prijelazu Beli Manastir u Hrvatsku ušla željeznička kompozicija s opremom OS Velike Britanije.

“Teritorij Republike Hrvatske napustili su na Graničnom prijelazu Tovarnik. Na istoj ruti kroz teritorij Republike Hrvatske danas su prošli vagoni s opremom OS Francuske”, odgovorili su iz MORH-a na upit Hine.

“Riječ je o tranzitima kroz Republiku Hrvatsku koji su regulirani Sporazumom prihvaćenim ulaskom u NATO”, izvijestili su.

Dio medija je objavo kako je velika kompozicija "na putu prema BiH”, da bi naknadno bilo javljeno da konvoj, ipak, nije stigao u BiH, kao i zaključak da je “završio u Srbiji”.

Kako se pokreti vojnih konvoja dešavaju u osjetljivom trenutku u Europi, odnosno invazije Rusije na Ukrajinu, ali u kontekstu zategnutih odnosa u našoj regiji, razumljivo je da je ovim vijestima uznemirena i javnost u Bosni i Hercegovini.

Budući se spominje vojna oprema OS Velike Britanije, portal Radiosarajevo.ba potražio je informaciju više u Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu.

“Ovo je rutinski transport vojne opreme i vozila namjenih za vježbu “Brzi odgovor” u Sjevernoj Makedoniji, što je dio NATO vježbe “Branilac Evrope 2022.”, o kojoj je javnost već dobro obaviještena”, kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Ambasade Velike Britanije i time razriješili sve dileme.

Podsjetimo, vježba „Brzi odgovor – 22“ dio je vježbe „Branilac Evrope 22“ (Defender Europe), u kojoj će učestvovati veliki broj vojnika armija zemalja NATO i Partnerstva za mir, a bit će istovremeno održana na pet lokacija širom Europe.

Vlada u Skoplju odobrila je 22. marta ulazak i boravak stranih oružanih snaga na teritoriji Sjeverne Makedonije radi učešća u vježbi „Brzi odgovor 22“ (Swift Response – 22).

Kako je ranije saopćeno, vlada Dimitra Kovačevskog je zadužila nadležne institucije da osiguraju nesmetan prelazak državne granice više od 850 vojnih i civilnih motornih vozila, osam aviona, 24 helikoptera, pet dronova, naoružanja, municije, opreme i materijalno-tehničkih sredstava oružanih snaga stranih država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije