Ambasada SAD u BiH postavila najmoderniji uređaj za mjerenje kvaliteta zraka

4
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD u BiH postavila najmoderniji uređaj za mjerenje kvaliteta zraka
Arhiv / Banja Luka

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini ove sedmice postavila je najmoderniji uređaj za mjerenje kvaliteta zraka u područnom uredu Ambasade u Banja Luci.

Monitor regulatornog nivoa izvještava u stvarnom vremenu i podaci su dostupni javnosti.

Tokom posjete Banja Luci u toku ove sedmice ambasador Eric Nelson sastao se sa predstavnicima lokalnih vlasti koji se bave pitanjima zaštite okoliša kako bi obilježili početak rada monitora.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ambasador Nelson naglasio je da je postavljanje ovog monitora za mjerenje kvaliteta zraka u Banjoj Luci, kao dopuna monitoru u Sarajevu, pokazalo predanost Ambasade SAD da pomaže građanima i vlastima širom BiH da bolje shvate rizike koje nosi zagađenje zraka i da se pojača dijalog o ublažavanju tog problema.

“Radujemo se nastavku našeg angažmana na ovom i drugim pitanjima vezanim za klimatske promjene kako bismo pomogli u provedbi potrebnih reformi koje će biti važne za ljude koji žive u Banja Luci i učiniti grad privlačnijim mjestom za stanovnike, turiste i investitore,” kazao je ambasador Nelson.

Rezultati 24-satnog mjerenja za Banja Luku dostupni su javnosti na web stranici Agencije za zaštitu okoliša AirNow.

Dodatne informacije:

Monitor kvaliteta zraka mjeri nivo finih čestica u zraku (takozvanih PM 2,5 jer su u opsegu manje ili jednake promjeru od 2,5 mikrona) kao pokazatelj kvaliteta zraka u centru Banja Luke.

Koristeći NowCast algoritam američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA), očitanja se pretvaraju u indeks kvaliteta zraka (AQI) koji izvještava o čistoći ili zagađenosti zraka i mogućem uticaju na zdravlje ljudi, omogućujući građanima da poduzmu neophodne korake za smanjenje izloženosti mogućoj zagađenosti zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije