Ambasada SAD, OHR, OSCE i EU pisali VSTV-u

0
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD, OHR, OSCE i EU pisali VSTV-u
Foto: Printscreen / VSTV BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH proces imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija provodi netransparentno i često proizvoljno.

Prilikom imenovanja sudija i tužilaca ne poštuju se rang liste, a nema ni konkretnih obrazloženja za pojedinačne odluke o imenovanjima.

Ovo je, prevedemo li sa diplomatskog na svakodnevni jezik, suština pisma koje su posljednjeg dana juna članovima VSTV-a poslali ambasadori SAD-a, EU, OSCE-a i visoki predstavnik Christian Schmidt, piše portal Istraga.

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Ambasada SAD poručila šta će biti s političarima koji ne ispune obećanja iz Brisela

Ambasada SAD poručila šta će biti s političarima koji ne ispune obećanja iz Brisela

Uvaženi članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH,

U maju 2019. godine, naše organizacije su upozorile Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH(VSTV BiH) u vezi neefikasnih postupaka imenovanja, koje provodi VSTV BiH, usljed čega je više rukovodećih pozicija u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine (BiH) ostalo upražnjeno. Zatim su 2021. godine izašli nalazi monitoring programa Misije OSCE u BiH, kojisu ukazali na nedosljedne i nedjelotvorne prakse prilikom imenovanja sudija i tužilaca. Premda se proces imenovanja od tada odvija brže, zabrinuti smo iz razloga što mnoga imenovanja ne prate redoslijed rang liste kandidata, koja bi trebala biti proizvod objektivnog procesa izbora zasnovanog na stručnosti kandidata. Iako su predviđeni određeni izuzeci kako bi se u obzir uzela nacionalna i spolna zastupljenost, takvi izuzeci bi se trebali koristiti rijetko i samo ako se bira između kandidata sa približno istim ostvarenim rezultatima, u skladu sa propisima.

Zahtjev za smjenu Sattlera i pitanje: Koliko je EU iskrena prema BiH?

Zahtjev za smjenu Sattlera i pitanje: Koliko je EU iskrena prema BiH?

Umjesto toga, primijetili smo povećano, a ponekad i, čini se, proizvoljno posezanje za izuzecima na osnovu nacionalne pripadnosti kandidata. Jednako nas brinu odluke koje daju težinu kriterijima kao što je dužina relevantnog radnog iskustva, što nije u skladu sa ranglistama. Propisano je da se iskustvo mora uzeti u obzir prilikom rangiranja kandidata, a ne prilikom imenovanja sa rang liste. Pored toga, primijetili smo odsustvo jasnih standarda prilikom razmatranja kako prethodni disciplinski ili krivični postupci utiču na odluku oimenovanju”, piše u pismu koje potpisuju ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, te visoki predstavnik Christian Schmidt.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije