Ambasada SAD o tvrdnjama Dragana Čovića da ANP ne treba biti uvjet

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD o tvrdnjama Dragana Čovića da ANP ne treba biti uvjet
Arhiv / Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini

Ured za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) komentirao je za portal Radiosarajevo.ba istup lidera HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića da Godišnji nacionalni plan (ANP) ne treba biti uvjet za formiranje državne vlasti, te da vlasti nema bez SNSD-a Milorada Dodika.

Piše: F. V.

“I formiranje vlasti i kontinuirani napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim ciljevima i opredjeljenjima vanjske politike ključni su za BiH i njenu budućnost”, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

“Sjedinjene Američke Države ostaju privržene miru i sigurnosti u BiH, te prosperitetnoj budućnosti za građane ove zemlje i bit će snažan partner potpuno funkcionalnoj vlasti posvećenoj radu na reformi odbrane, unaprjeđenju socio-ekonomskih reformi, te jačanju vladavine prava”, naveli su iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Čović se tokom susreta s novinarima u Sarajevu, podsjetimo, osvrnuo se na formiranje Vijeća ministara BiH, koje, kako je rekao, treba formirati odmah iz strukture parlamentarne većine kao izbornih pobjednika.

Dragan Čović na čelu Doma naroda PSBiH - undefined

Arhiv: Dragan Čović na čelu Doma naroda PSBiH

On je kazao da je ta većina dogovorila raspodjelu resora i puno drugih stvari.

“Ni u jednom dokumentu nemamo obeveze da uslovljavamo bilo čim, pa ni ANP-om, uspostavljanje Vijeća ministara BiH”, poručio je Čović.

Govoreći o mogućoj novoj parlamentarnoj većini, o čemu govore zvaničnici SDS-a, lider HDZ-a BiH kazao je da je legitimno da “svako traži svoje mjesto”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije