Ambasada SAD i Murphy podržali građane: Zaštititi vodopad Bliha, ovo što se dešava je zabrinjavajuće

5
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD i Murphy podržali građane: Zaštititi vodopad Bliha, ovo što se dešava je zabrinjavajuće
Foto: Screenshot / X.com / Michael Murphy posjetio vodopad Bliha

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy posjetio je vodopad Bliha u čijoj okolini se vrši iskopavanje uglja koje nanosi štetu lokalnim zajednicama. 

Tom prilikom, Murphy je izrazio je zabrinutost zbog dešavanja u okolini vodopada Bliha, ističući važnost zaštite prirodnih resursa te je pružio podršku organizaciji pod nazivom Život na ugljenu koja se bori protiv zagađivanja prirode, a zatim je pozvao političke lidere da djeluju po pitanu ove situacije.

U nastavku prenosimo njegovu izjavu u cijelosti, a koja je podijeljena na platformi X od strane Ambasade SAD u BiH:

"Nalazimo se ispred vodopada Bliha koji je prekrasno mjesto i pozivam sve koji se nalaze u blizini da posjete ovo mjesto, jedno od mnogih čuda bosanskohercegovačke prirode. Ono što se dešava u okolini vodopada u zaštićenoj zoni je zabrinjavajuće.

Vlada FBiH: Za unapređenje socijalne zaštite u Federaciji BiH iz budžeta više od 26.300.000 KM

Vlada FBiH: Za unapređenje socijalne zaštite u Federaciji BiH iz budžeta više od 26.300.000 KM

Radi se o privatnom preduzeću koje vrši iskopavanje uglja koje to čini na način da nanosi štetu lokalnim zajednicama. Zagađuje vode, krši vlastite ugovore o koncesiji i čini to van opsega dozvoljenih radova, ali tu je zajednica koja se udružila i formirala organizaciju pod nazivom Život na ugljenu koja se bori protiv toga i mi ih s ponosom podržavamo u njihovim nastojanjima.

A pohvale idu i sadašnjem načeliku Sanskog Mosta i opštinskom vijeću koji su slušali ove ljude, shvatili njihove probleme i složili se da je ono što se ovdje radi pogrešno i pomažu im u njihovoj borbi.

Nedavno je opštinsko vijeće uz podršku načelnika uskratilo podršku za koncesiju preduzeću koje ovdje vrši eksploataciju, a sada je vrijeme da i kanton djeluje i sagleda ovo pitanje i preduzme korektivne mjere.

A potrebno je da se nešto učini i od strane inspektorata Federacije BiH koji ne radi svoj posao i ne ispunjava svoje obaveze u smislu brige o građanima Bosne i Hercegovine.

Dobra vijest u svemu ovome je da ako se okupite kao grupa građana i insistirate na poštivanju svojih prava, ako se vaš glas čuje i ako dovoljno insistirate kod zvaničnika, možete dovesti do promjene. Potrebno je uložiti mnogo napora.

Potrebna je hrabrost, a ljudi sa kojima sam se sreo, čine upravo to i posjeduju hrabrost i zadivljen sam onim što su postigli. Sad je red na političke lidere da poslušaju i djeluju", rekao je Michael Murphy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije