Saopćenje / Ambasada SAD: Dayton i Ustav BiH entitetima ne daju pravo na otcjepljenje

18. 09. 2019. u 20:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 33

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se na twitteru i iznijela stavove u vezi s posljednjim događajima u našoj zemlji, nakon usvajanja Programske deklaracije SDA.

Iz Ambasade SAD-a izražavaju "zabrinutost zbog iznesenih političkih stavova u Deklaraciji SDA jer takva retorika ne utječe na rješavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiče političke tenzije".

"Takva retorika usporava napredak BiH ka euroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost, tjera investitore, uništava poslovnu klimu i ubrzava egzodus građana", poručuju iz američke ambasade.

Dodaju da je stav SAD-a jasan i nepromijenjen kada je riječ teritorijalnom integritetu i suverentitetu BiH zagarantiranih Daytonskim sporazumom.

"U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvene države s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s procedurama utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška među političkim akterima u BiH, uključujući sve konstitutivne narode. Ni Dayton ni Ustav ne daju entitetima pravo na otcjepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi od postojanja BiH", poručuju iz Ambasade SAD-a.

KOMENTARI (2)