Ambasada SAD-a o odluci Parlamenta FBiH u vezi Bloka 7 i ulozi Kine

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a o odluci Parlamenta FBiH u vezi Bloka 7 i ulozi Kine
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD

Uredu za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), na pitanje portala Radiosarajevo.ba, komentirao je odluku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji je prošle sedmice većinom glasova odobrio da Federacija BiH bude garant javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Kritike Zapada

S obzirom da je riječ o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Bosni i Hercegovini, to je u javnosti otvorilo pitanje da li su se Federacija BiH, odnosno vladajuća većina, zapravo, oglušili na upozorenja Zapada u vezi s učešćem Kineza u ovom projektu.

Tim prije jer su i sigurnosni stručnjaci i iz naše zemlje ukazali na neke aspekte uloge Kine u regionu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo, podsjetimo, nedavno je upozorio na "dvostruku prijetnju" po prednosti demokratije i slobodnog tržišta, koju predstavljaju Kina i Rusija.

Pompeo je, također, rekao da su zemlje istočne i centralne Evrope posebno ranjive na "predatorske investicije i političko miješanje".

Evropska unija je podcijenila utjecaj Kine na Balkanu, rekao je, također, ovih dana evropski komesar za proširenje Johanes Han i izrazio zabrinutost zbog nivoa zajmova koje od Pekinga uzimaju te zemlje. S tim u vezi kritizirao je i zajam za izgradnju Bloka 7 u Tuzli.

Han je, u razgovoru za Financial Timesistakao u osvrtu na rivalske utjecaje u regionu, da je zabrinut što neke zemlje uzimaju jako velike zajmove od Kine da bi platile za infrastrukturu čime se povećava rizik od dugoročne štete za njihove krhke privrede.

"Kina nikad ne vodi računa o tome kako i da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. I ako ne mogu da plate postoji određen pritisak da se stvari prebace u njihovo vlasništvo", rekao je Han.

Apel SAD-a

Ovim povodom pitali smo za komentar Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

"SAD apeluju na zemlje koje traže kredite za strateška infrastrukturna ulaganja iz bilo kojeg izvora da uzmu u obzir potencijalne sigurnosne implikacije tih ulaganja i financijskih aranžmana po državu, uključujući i mogućnost da takvi krediti uzrokuju neodrživi nivo zaduženja", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Sjedinjene Države, dodaju u Ambasadi SAD-a, ne protive se kineskim infrastrukturnim i finansijskim projektima  "kada

se radi o korektnim i recipročnim trgovinskim i investicijskim angažmanima Kine koji su u skladu sa međunarodnim standardima".

"Kineski infrastrukturni i finansijski projekti ne treba da ugrožavaju ustaljene prakse u oblasti razvoja", naveli su iz Ambasade SAD-a.

Osvrnuli su se, također, i na sam projekt Bloka 7.

"Što se tiče Bloka 7, Sjedinjene Države podržavaju ovaj projekt. To je zajednički napor američke tvrtke General Electric, koja osigurava brojne ključne komponente, Elektroprivrede BiH i kineskih partnera", naveli su.

Zadovoljavanje infrastrukturnih potreba BiH "od vitalnog je značaja za energetsku sigurnost zemlje".

"SAD smatraju da je izgradnja Bloka 7, koji će koristiti savremenu tehnologiju i tako doprinijeti smanjenju štetne emisije i zatvaranju starih blokova koji su izvor zagađenja, u

skladu sa ciljevima BiH na euro-atlantskom putu", zaključili su u Uredu za odnosne s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije