Ambasada Njemačke podržala Schmidtovu odluku i osudila zapaljive izjave Izetbegovića i Dodika

3
Anadolija
Ambasada Njemačke podržala Schmidtovu odluku i osudila zapaljive izjave Izetbegovića i Dodika
DW / Njemačka ambasada u Sarajevu

Ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegvini pozdravila je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da ograničeno koristi Bonske ovlasti kako bi osigurao transparentnije i poštenije izbore.

"Visoki predstavnik se opširno konsultovao sa međunarodnom zajednicom. Mjere će pomoći u suzbijanju manipulacija. One mogu pomoći da se poboljša integritet, a time i kredibilitet izbora. Odluke visokog predstavnika su zasnovane na preporukama stručnjaka OSCE-a (ODIHR) i Vijeća Evrope (GRECO). Slobodno i pošteno održavanje izbora je minimum standarda u demokratiji i ne može se uskratiti građanima BiH. Ovo također jača dalji reformski put BiH ka Evropskoj uniji", navode iz ambasade SR Njemačke u BiH.

U pregovorima o izbornom zakonu u proteklih nekoliko mjeseci, navode, nažalost ipak nije postignut dogovor.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Pozivamo političare u BiH da preuzmu svoju odgovornost kako bi građani BiH mogli u potpunosti uživati svoja građanska prava i da sada usmjere napore na osiguravanje oktobarskih izbora i to u skladu sa važećim zakonima, što uključuje izmjene koje je donio visoki predstavnik, a shodno evropskim standardima", naglašavaju iz ambasade SR Njemačke koji nisu propustili priliku, a da ne osude zapaljivu retoriku lidera SDA i SNSD-a, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika.

"Zapaljiva retorika koju smo čuli od Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u kontekstu diskusija o izbornom zakonu proteklih dana je neodgovorna i mora se najoštrije osuditi. Apelujemo na sve političare u ovoj zemlji da se vrate objektivnom diskursu, razumijevanju i ravnoteži umjesto mržnje i podjela, te da zajedno rade za dobrobit građana zemlje kako bi Bosnu približili EU - zajednički cilj svih građana ove zemlje", poručeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije