Ambasada Francuske u BiH: Pariski sporazum o klimi uspjeh i za BiH

Radiosarajevo.ba
Ambasada Francuske u BiH: Pariski sporazum o klimi uspjeh i za BiH

Pariski sporazum o klimi potpisan 12. decembra historijski je uspjeh - riječ je o prvom globalnom sporazumu o klimi koji su prihvatile 195 zemalja, među kojima i Bosna i Hercegovina, nakon dugih pregovora vođenih pod predsjedavanjem Francuske.

Tim povodom Ambasada Republike Francuske u BiH zahvaljuje delegaciji BiH na njenom doprinosu i učestvovanju u pregovorima.

Postizanje Pariskog sporazuma također je šansa i za BiH koja je osjetljiva na klimatske promjene. Prema analizama Global Climate Risk Indexa, BiH je u 2014. godini bila među tri zemlje u svijetu koje su bile najviše pogođene klimatskim promjenama.

Ovaj sporazum je tek prva etapa. Sve zemlje će pristupiti obaveznim revizijama od 2020. godine u cilju ograničavanja porasta temperatura na 1,5 celzija.

Francuska, kao predsjedavajuća COP-a 21 do decembra 2016. godine, nastavit će s pružanjem podrške BiH u ratifikaciji i implementaciji Pariskog sporazuma, saopćeno je iz Ambasade Republike Francuske u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije