Ambasada BiH u Srbiji: Od Vjerice Radete i SRS-a nismo ništa drugo ni očekivali

A. B.
Ambasada BiH u Srbiji: Od Vjerice Radete i SRS-a nismo ništa drugo ni očekivali
Sramnu poruku zastupnice Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije i potpredsjednice ove stranke Vjerice Radeta, a koja se tiče smrti predsjednice Udruženja Majke Srebrenice, osuđuje cijeli region.

Osude dolaze sa svih strana, a posebno je zanimljiva činjenica da na njenu sramnu poruku koju je napisala na Twitter profilu, oštro reagirali mediji iz Republike Srpske i Srbije.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Srbiji također je reagirala na sramotnu i uvredljivu poruku zastupnike Radeta.

"S obzirom na to da kojoj stranci pripada, na program sranke i na dosadašnje ponašanje, takva izjava vezano za smrt predsjednice Udruženja Majke Srebrenice Hatidže Mehmedović, nažalost, nije ništa iznenađujuće. Naprotiv, bilo bi iznenađujuće da je ta žena našla neku lijepu riječ povodom smrti predsjednice Udruženja Majke Srebrenice. Dakle, u principu ne komentiramo sadržinski poruku, ali ovakve izjave od pojedinih zatupnika u Parlamentu Srbije nas ne iznenađuje", kazao je za Radiosarajevo.ba Zoran Berković, savjetnik - ministar u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Srbiji.

Vjerica Radeta - undefined

Foto: Kurir.rs: Vjerica Radeta

 Vjerica Radeta: Umrla Hatidža Mehmedović, ko će je sahraniti - muž ili sinovi?

Prema njegovim riječima, ljudi s Balkana pripadaju podneblju u kojem je potpuno uobičajeno da, ukoliko se o pokojniku ne želi reži ništa lijepo, onda se bar šuti.

"Ako nemate reći ništa lijepo o pokojniku, onda bar šutite dok traje čin sahrane i slično. U najmanju ruku, stvar je običaja i morala u BiH, ali i na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, da se treba šutjeti, a ne vrijeđati na ovakav način", prokomentirao je Berković.

Podsjećamo, Radeta je na Twitteru napisala: Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?"

Današnja sramna poruka koju je Radeta uputila, vjerovatno ne zna ni ona kome, nije jedina koja se u posljednje vrijeme dešava, a tiče se genocida u Srebrenici, počinjenog nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

ambasada_bih_srbija_otvaranje9.jpg - undefined

Ambasada BiH u Srbiji (Foto: AA)

Naime, dan uoči obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida, aktuelni član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić, također na svom Twitter profilu, objavio je skandaloznu poruku u kojoj je zaprijetio novim genocidom.

"Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku", napisao je Vasić. 

On je nakon toga napisao još nekoliko poruka u kojima negira genocid i zločine.

"Genocid je haško-sarajevska laž u kome uvijek stradaju bosanski muslimani", napisao je Vasić. 

Njegove navode je provjerilo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, na što je Vasić rekao: Ako Tužilaštvo i Sud BiH otvore presedan i počnu zatvarati Srbe zbog tvitova, a mi to budemo mirno posmatrali - možemo slobodno pakovati stvari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije