Almir Terzić o mogućim koalicijama u BiH: Opet ćemo imati nastavak komatoznog stanja

Radiosarajevo.ba
Almir Terzić o mogućim koalicijama u BiH: Opet ćemo imati nastavak komatoznog stanja

Razgovori  izbornih pobjednika o formiranju vlasti na svim državnim nivoima u našoj zemlji nakon održanih općih izbora tek što su počeli. Kako se čini, već je veoma izvjesno ko će biti veliki igrači na sceni, a još uvijek se pregovara oko onih manjih, ali jednako važnih za formiranje većina u svim skupštinskim klupama. 

Almir Terzić, politički analitičar, za Radiosarajevo.ba predviđa formiranje partnerstva na svim nivoima vlasti i, kako je kazao, stare koalicije ponovo stupaju na snagu. 

"Sasvim je izvjesno da će okosnicu vlasti na svim nivoima činiti HDZ BiH, SDA i SNSD. U manjoj ili većoj mjeri te stranke će uzeti za partnere neke manje stranke, kao što su one okupljene oko HNS-a, kada govorimo o hrvatskom narodu. Partner SNSD-a su već tradicionalno DNS i Socijalistička partija. Kada je u pitanju SDA, govori se o SBB-u kao mogućem partneru, ali i da bi to mogle biti čak dvije stranke", kazao je Terzić. 

Kada je u pitanju DF, Terzić vjeruje da će u ovoj stranci biti oprezni u smislu ulaska u vlast, a s obzirom na to kako je prošao SDP, jer nije mogao realizirati projekte sa strankama koje čine današnju, odnosno odlazeću koalicionu vlast. 

Formiranja entitetske parlamentarne većine Terzić vidi kao formaciju SDA, HDZ i eventualno SBB-a, tako da u Federaciji ne bi trebalo biti problema. 

"Problem je u Domu naroda Parlamenta FBiH u okviru kojeg se mora osigurati jedna trećina podrške u okviru srpskog naroda. To će biti teško. Tako, možemo očekivati da potpredsjednik FBiH bude SNSD", istaknuo je Terzić. 

Kada su u pitanju skupštinske klupe u kantonima u FBiH, sasvim je očekivano da ove opcije čine vlast, ali će opet morati pronaći partnere u manjim strankama jer, recimo, tamo gdje je pobjednik SDA, neće moći samostalno formirati vlast čak ni uz SBB.  

"Ponovo će posegnuti za onim sistemom klasične trgovine mandatima zastupnika. Tako će primjerice kada je u pitanju proces formiranja Vlade Kantona Sarajevo, uz SDA i recimo SBB, u svemu prevagnuti manja stranka poput recimo BPS-a", kazao je Terzić. 

U vladi RS-a očigledna je, kazao je Terzić, participacija HDZ-a, a mogli bismo imati i povratak SDA. 

"Tako, u BiH ćemo imati vlast koja je formirana na bazi raspodjele fotelja, a nikako na onom što se zovu programska načela jer, uvjetno rečeno, nemoguće je očekivati od stranaka koje su u manjoj ili većoj mjeri već sarađivale, a nisu riješile ključna pitanja kao što je napredak u Euro-atlantskim integracijama, pitanje grada Mostara, da će ih sada riješiti kada nisu uspjeli u prethodnih nekoliko godina. Također, pitanje Sejdić-Finci je pitanje kojim se BiH opterećuje već petu godinu i ako to nismo mogli pet godina da uradimo, zar je moguće očekivati da će stari sastav buduće koalicije to moći. Bojim se da ćemo opet imati nastavak komatoznog stanja u BiH posebno s aspekta provođenja ključnih mjera", naglasio je Terzić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije