Alkalaj u petak sa Rehnom o bezviznom režimu

Radiosarajevo.ba
Alkalaj u petak sa Rehnom o bezviznom režimu

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj sastaće se sutra s komesarom EU za proširenje Olijem Renom na kojoj će pokušati da dobije zeleno svjetlo Evropske komisije za bezvizni režim za BiH, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Ren će uskoro predstaviti zvanično mišljenje Evropske komisije o tome kojim zemljama iz regije bi članice EU mogle ukinute vize.

Prije sedmicu dana odlučeno je da zahtjeve za ukidanje viza ispunjavaju Srbija, Makedonija i Crna Gora, dok BiH i Albanija nisu bile na popisu.

Mišljenja o uspjehu misije ministra inostranih poslova BiH su podijeljena.

"Da nema nikakve šanse, ne bi ni dolazio", rekao je jedan diplomatski izvor.

Međutim, briselski list ''European Voice'' danas u tekstu pod naslovom "BiH ne može da ispuni zahtjeve EU za ukidanje viza", navodi da briselski diplomati i analitičari tvrde da se to neće dogoditi.

"BiH nije provela reforme koje bi dozvolile evropskim državama da odustanu od viza naredne godine...Bosanski Srbi suprotstavljaju se mnogim od 25 mjera koje je ta zemlja trebalo da prihvati, jer to zahtijeva predaju dodatnih ovlašćenja na centralnu vladu", piše list.

Neimenovani briselski diplomata rekao je da bi pitanje da samo bošnjački građani ostanu bez mogućnosti slobodnog putovanja moglo biti politički osjetljivo, ali, kako je rekao, mapa puta bila je transparentna i data zemljama u regionu prošle godine, između marta i juna, navodi list.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije