Alkalaj se sastao sa Davutogluom

Radiosarajevo.ba
Alkalaj se sastao sa Davutogluom

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom koji boravi u višednevnoj posjeti BiH, prenosi Fena.

Tokom razgovora koji je vođen u vrlo otvorenoj i prijateljskoj atmosferi ministri Alkalaj i Davutoglu su se saglasili u ocjeni da su odnosi BiH i Turske odlični i bez otvorenih pitanja, te izrazili opredijeljenost za daljnje unapređenje odnosa dviju prijateljskih zemalja.

Ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo zbog posjete ministra Davutoglua Bosni i Hercegovini. Upoznao je sagovornika sa trenutnim političkim prilikama u BiH, te sa statusom evroatlantskih integracija zemlje.

S tim u vezi zahvalio je ministru Davutogluu za konstantnu i nesebičnu podršku Turske, pri tome posebno istaknuvši podršku nastojanjima BiH da postane punopravna članica NATO-a, te izrazio očekivanje da će se ova vrsta podrške nastaviti i u budućnosti.

Ministar Davutoglu je zahvalio za srdačan prijem u BiH i kazao da je svaka posjeta BiH jedno novo i veliko zadovoljstvo.

Istakao je da je Turska veliki prijatelj BiH, te će nastaviti da je podržava i u budućnosti i gdje god je to potrebno u svijetu, a naročito snažno će podržavati članstvo BiH u NATO-u.

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose i naglasio da je Turska imenovala i novog ambasadora u BiH.

Tokom sastanka ministri Alkalaj i Davutoglu su posebnu pažnju posvetili mogućnostima za jačanje ekonomske suradnje BiH i Turske, kao i proširenju suradnje u oblasti kulture.

Također, naročita pažnja je posvećena i suradnji zemalja regiona i dešavanjima u arapskom svijetu.

Tokom razgovora o regionalnoj saradnji ministri Alkalaj i Davutoglu su istaknuli potrebu nastavka prakse održavanja trilateralnih sastanka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministartva vanjskih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije