Alkalaj preuzeo dužnost izvršnog sekretara UNECE

Radiosarajevo.ba
Alkalaj preuzeo dužnost izvršnog sekretara UNECE

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj u utorak je preuzeo dužnost izvršnog sekretara Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Evropu (UNECE), objavljeno je na zvaničnoj internet stranici UNECE-a.

"Velika mi je privilegija i čast predvoditi ovu organizaciju. Očekujem da ću blisko sarađivati sa 56 država članica UNECE-a na daljnjem jačanju ekonomske saradnje i integracije panevropskog regiona da bi se promovirao održivi razvoj i ekonomski prosperitet na korist svih članica", rekao je Alkalaj.

Alkalaj kojeg je na ovu dužnost imenovao generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, najavio je da će raditi prema planu rada UNECE-a, u skladu s vizijom generalnog sekretara UN-a, u narednih pet godina.

"Koristeći moje iskustvo i sve moje sposobnosti, fokusirat ću se na izgradnju konsenzusa i partnerstva među različitim akterima na svim nivoima da bi se ostvarili ciljevi UNECE-a", istakao je Alkalaj.

Podsjetimo, Sven Alkalaj obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova BiH od 2007. do 2012. godine, a ranije je u svojoj karijeri obavljao dužnosti ambasadora BiH u SAD-u, pri Organizaciji američkih država, u Belgiji i pri NATO-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije