Alkalaj odgovorio Liebermanu: U BiH nema terorističkih ćelija

Radiosarajevo.ba
Alkalaj odgovorio Liebermanu: U BiH nema terorističkih ćelija

Alkalaj telefonirao Liebermanu (Foto: Reuters)

Na izjavu izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Libermana da se Al-Kaida i druge islamističke terorističke grupe šire na Balkanu, u četvrtak je reagirao ministar vanjskih poslova BiH.

Alkalaj razgovarao s Libermanom

Sven Alkalaj je u srijedu navečer, nakon Libermanovih izjava obavio telefonski razgovor s izraelskim ministrom vanjskih poslova.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, Alkalaj je izrazio negodovanje povodom izjava ministra Libermana kojima je implicirao da u BiH postoji pogodno tlo za regrutiranje terorista.

Naglasio je neutemeljenost takvih izjava, te istakao da one nanose štetu međunarodnom ugledu naše zemlje, pogotovo u momentu kada naša zemlja očekuje pozitivnu odluku Evropske unije o uspostavi bezviznog režima za svoje građane.

Liberman je, ne uzlazeći u detalje, kao izvor naveo trag novca iz muslimanskih humanitarnih programa ka Balkanu. Prema njegovim riječima, aktuelne informacije pokazuju da je region Balkana "sljedeća destinacija" na kojoj će globalna islamistička teroristička mreža organizovati svoje operacije.

Lieberman nije iznosio detalje (Foto: Reuters)

Nalog ambasadi BiH u Izraelu

Istakao je da je BiH čvrsto opredijeljena za borbu protiv terorizma, te naglasio da prema informacijama obavještajno-sigurnosnih agencija BiH, kao i međunarodnih organizacija prisutnih u BiH, u našoj zemlji ne postoje centri za obuku terorista, te da nema tzv. ćelija terorističkih organizacija u BiH niti da je naša država pogodno tlo za takve aktivnosti.

Alkalaj je pozvao ministra Libermana da ukoliko nadležne institucije Izraela raspolažu s kredibilnim informacijama da ih dostave nadležnim institucijama BiH, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

S tim u vezi, ministar Alkalaj je dao nalog Ambasadi BiH u Izraelu da obavi razgovor u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela povodom ovog slučaja.

Na kraju, Alkalaj je izrazio povjerenje u profesionalnost i efikasnost nadležnih institucija BiH, kao i opredijeljenost za daljnje unapređenje bilateralnih odnosa BiH i Izraela.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije