Alija islamizirao, Zukorlić će 'bošnjanizirati' Bošnjake

Radiosarajevo.ba
Alija islamizirao, Zukorlić će 'bošnjanizirati' Bošnjake


„Kao što je rahmetli Alija pišući 'Islamsku deklaraciju' želio islamizirati muslimane, tako sada muftija [Zukorlić] bošnjanizira Bošnjake, pa ga ja ovom prilikom pozivam da mu ovdje pred vama uručim komplet knjiga rahmetli Alije Izetbegovića i zadužujem ga da ih pročita, a meni će to svakako Bakir Izetbegović namiriti jer poklanjam komplet koji mi je on poklonio“, kazao je sinoć na svečanoj akademiji povodom 20 godina rada Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Svaki treći poginuli borac iz Sandžaka

Akademiji je prisustvovao i bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović koji je kazao da je bošnjački narod postao faktor odlučivanja na Balkanu, a da su sandžački Bošnjaci potvrdili da su istinski voljeli i branili BiH.

Tako je bilo i u periodu između 1992. i 1995. godine, rekao je i podsjetio na riječi svoga rahmetli oca, prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, o doprinosu boraca sandžakog porijekla odbrani BiH.

"Ko ne vjeruje, neka obiđe mezarja i vidjet će da je svaki drugi ili treći poginuli borac iz Sandžaka", riječi su starijeg Izetbegovića na koje je sinoć podsjetio mlađi, prenosi zvanična stranica Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.


Autonomija je sve izvjesnija

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić kazao je da „Sandžaklije ne traže ništa zauzvrat za to što su pomogli Bošnjacima u BiH“.

Podsjetio je da borba nije uzaludna te da je narod u Sandžaku prepoznao sve podvale beogradskog režima i da je autonomija Sandžaka sve izvjesnija a sami Bošnjaci toga sve svjesniji.

„A Bošnjaci u Sandžaku su kao mali orlovi koji u svom gnijezdu brzo stasaju i ono im postaje tijesno, a potom se otisnu u nebeske visine i zaposjedaju mjesta ugodna za život kao što je Bosna i Hercegovina i sve zemlje zapadne Evrope, Australije i Amerike, ali pri tom ne zaboravljaju svoj Sandžak već ga sa još većim žarom doživljavaju i pomažu“, kazao je Zukorlić.


Plakete Ganiću, Haliloviću, Pušini...

Svečanoj akademiji prisustvovali su i nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, prvi načelnik Generalštaba Armije RBiH Sefer Halilović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić te brojni drugi javni i politički radnici iz BiH i Sandžaka.

Predsjednik udruženja, penzionisani general Armije BiH Ramiz Dreković u svom pozdravnom govoru naglasio je važnost rada ovog udruženja i podsjetio na njegove aktivnosti, te veliki doprinos tokom rata u BiH.

U nastavku svečanosti dodijeljene su zahvalnice i plakete Udruženja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Zlatne plakete uručene članu ratnog predsjedništva RBiH Ejupu Ganiću, prvom komandantu ARBiH Seferu Haliloviću, Muftiji Muameru Zukorliću, dr. Rifatu Škrijelju, ratnom ministru policije Jusufu Pušini, bivšem selektoru reprezentacije BiH Fuadu Muzuroviću, prvom komandantu sandzačke brigade Medi Haznadaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije