Aleksandra Pandurević: Milorad Dodik je izdajnik

Radiosarajevo.ba
Aleksandra Pandurević: Milorad Dodik je izdajnik

Aleksandra Pandurević, zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine izjavila je da SDS nije dio ''šestorke'', ali će se ''boriti za ustavnost i zakonitost, jer je odluka o smjeni naših kadrova protivustavna i protivzakonita“, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom današnjeg obraćanja novinarima u Banjaluci, komentarišući dešavanja u zajedničkim organima, Pandurević je kazala da je javnost posljednjih dana svjedočila "očajničkom zagrljaju dvojice davljenika i trgovaca'', Milorda Dodika i Zlatka Lagumdžije.

Oni su, prema Pandurević, odgovorni za katastrofalno socijalno i ekonomsko stanje u entitetima i potpunu kriminalizaciju društva u svim segmentima“.

"Naravno, tu je i treći akter, Dragan Čović, Dodikov kormilar u čijem okruženju se vode sumnjivi poslovi koji su isplivali na površinu u slučaju smjene bivšeg ministra zdravlja RS Slobodana Stanića", kazala je Pandurević.

Dodala je da i to pokazuje da ''kriminal nema naciju niti poznaje političke razlike i entitetske granice''.

„I  jasno je da se, kada je riječ o smjeni naših kadrova, radi o političkoj odmazdi prema SDS, koja ima karakter izdaje. Faktura koju je Dodiku za podršku ispostavio Lagumdžija jeste projekt ''Srednja Drina'' u rukama Vlade FBiH i kako to, Lagumdžija reče, time se RS vraća u BiH i BiH je na Drini'', kazala je Pandurevićeva.

Vidjet ćemo, izjavila je, i to čudo da Dodik i Lagumdžija, te italijanski proizvođači šećera i bivši pop naprave hidrocentrale.

Prema njenim riječima, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović im je bio i zajednička smetnja da se nezakonito dograbe 100 miliona KM ''Elektroprenosa BiH'' i njima zakrpe budžetske rupe, što je priznao i ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Dodala je da bez glasova delegata Stranke demokratske akcije (SDA) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ne može doći do smjene Šarovića, ali i negirala da će ta stranka pokretati pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, već „neće prisustvovati glasanju“.

Pandurević je stakla da, ako je neko trebao da bude smijenjen u zajedničkim organima onda je to ministar finansija Nikola Špirić, jer je Tužilaštvu BiH odobrio 650.000 KM za trinaest novih tužilaca.

"Špirić treba da ode, jer kao predsjednik Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIOBiH) nikada nije progovorio o kriminalu u toj instituciji", rekla je Pandurevićeva, te zaključila da je iz Vijeća ministara BiH trebao da ode i ministar civilnih poslova Sredoje Nović zbog Zakona o vjerskim praznicima za koji je i Vlada RS rekla da predstavlja prenos ovlašćenja i kojim se 9. januar od Dana RS svodi na vjerski praznik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije