Odnosi BiH i Albanije izuzetno značajni za stabilnost regiona

Anadolija
Odnosi BiH i Albanije izuzetno značajni za stabilnost regiona
AA / Susret ministara vanjskih poslova BiH i Albanije
Ministri vanjskih poslova BiH i Albanije, Igor Crnadak i Ditmir Bushati istakli su nakon sastanka u Sarajevu da je poboljšanje odnosa ove dvije države veoma bitno za budućnost i razvoj regiona.

Pozvali su na unapređenje i jačanje ekonomskih odnosa dviju zemalja.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je istakao je da BiH i Albanija čine sve da u posljednje vrijeme svoje odnose poprave, a dokaz tome je i ova, uzvratna, posjeta.

Razgovarajući o mogućnostima saradnje, dvojica ministara su konstatovali da je turizam vrlo važna oblast u kojoj se može napraviti pomak.

Na sastanku se također, razgovaralo o potrebi da se BiH i Albanija infrastrukturno povežu.

"Albanija je jedina zemlja s kojom postoji potpisan sporazum o putovanju samo s ličnim kartama, osim zemalja koje su nam neposredne komšije i vrlo je važno da se približimo kada je u pitanju i infrastruktura. Zbog toga mislim da bi bilo vrlo dobro da Memorandum koji postoji između Crne Gore, Albanije i BiH, a odnosi se na rekonsturkciju i modernizaciju puta Sarajevo-Podgorica-Tirana bude u narednom periodu ponovo aktuelizovan jer će to značajno pomoći da se dvije zemlje u tom smislu približe", istakao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati je naglasio je mu je posebno drago što je u BiH u trenutku kada je prihvaćena aplikacija za pridruživanje EU i naglasio da će fokus saradnje Albanije i BiH biti na poboljšanju odnosa i općeg stanja građana.

"Odnosi dva naroda se moraju poboljšati, a političari će uraditi sve da te odnose unaprijede i ojačaju ekonomske odnose. Naši odnosi idu uzlaznom putanjom, a to se pokazuje i pripremom bilateralnih sporazuma koji će ojačati i poboljšati naše veze", rekao je Bushati. 

Albanski ministar je obećao da će učiniti sve da građani njegove zemlje obiđu sve turističke destinacije i potencijale BiH, naročito tokom zimske sezone. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije