Aktiviranje MAP-a potvrda snažnog prijateljstva BiH i NATO zemalja

Radiosarajevo.ba
Aktiviranje MAP-a potvrda snažnog prijateljstva BiH i NATO zemalja
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Sjedište NATO saveza u Briselu/Ilustracija

Činjenicu da je Bosna i Hercegovina danas dobila zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Sjevernoatlantskog saveza (NATO), bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u Alija Kožljak nazvao je jednom od najvažnijih vijesti za BiH.

NATO: BiH dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

Kako je u razgovoru za Fenu kazao to znači da BiH treba napraviti Godišnji nacionalni plan što bi u konačnici značilo aktivaciju MAP-a na šta se čeka godinama, dodajući da je tokom svog mandata u Bruxellesu svakodnevno nastojao prezentirati progres koji je na tom putu učinjen, a posebno u oblasti Oružanih snaga i odbrane.

Istaknuo je da je MAP najviši nivo saradnje s NATO-om, a u ovom slučaju aspiranta za punopravno članstvo u Alijansi, naglašavajući da je ovaj mehanizam ustanovljen kako bi se evaluirala spremnost države za punopravno članstvo u NATO-u.

"Ta se spremnost testira kroz nekoliko oblasti među kojima je oblast odbrane u kojoj je BiH napravila naviše progresa, ali testirat će se i politička i pravna pitanja, pitanja ekonomije, spremnost bh. resursa te sigurnosna pitanja", pojasnio je Kožljak, nekadašnji brigadir Oružanih snaga BiH.

Nikšić: Znak snažne podrške ključnih saveznika

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Nermin Nikšić izjavio je da je odluka o aktiviranju MAP-a za BiH znak snažne podrške ključnih saveznika naše zemlje kako bismo nastavili svoj demokratski razvoj i priključili se NATO-u i EU.

Naglasio je da euroatlantski put BiH jednostavno nema alternativu i da je u interesu svih građana BiH.

"Političke snage u BiH ovu priliku trebaju iskoristiti kako bi svi zajedno radili na neophodnim reformama, za šta ćemo u sklopu MAP procesa imati dodatnu podršku i pomoć naših saveznika. Ne treba ignorisati činjenicu da u BiH postoje političke snage koje ne podržavaju članstvo u NATO-u i sa njima treba otvoriti razgovore kako bi se na temelju racionalnih argumenata postigla saglasnost o tome da bi članstvo u NATO-u svima u BiH donijelo korist", navodi Nikšić.

Dragan Čović pozdravio odluku NATO-a

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Bruxellesu, koji su dali zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP).

"Koristim ovu prigodu da se iskreno zahvalim NATO saveznicima koji su na ovaj način prepoznali vjerodostojnost i naše napore tijekom proteklih godina u procesu približavanja NATO integracijama, što je u konačnici dovelo do odobravanja i aktiviranja Akcijskog plana za članstvo - MAP", kazao je Čović.

Ocijenio je kako je to nesumnjivo pozitivan integracijski korak za Bosnu i Hercegovinu.

Mehmedović: Historijski korak BiH u približavanju NATO-u

"Aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) od članica NATO saveza zapravo podrazumijeva jedan historijski korak Bosne i Hercegovine u približavanju NATO-u", kazao je Feni zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Šemsudin Mehmedović, komentirajući odluku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na današnjem sastanku kojom su odobrili prvi bh. Godišnji nacionalni program čime je BiH dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u.

Mehmedović smatra da je to veliki i ogroman napredak BiH iz razloga što NATO ne podrazumijeva samo sigurnosni kišobran nego podrazumijeva i odmrzavanje stranih investicija u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije