Akšamskim ezanom nastupila Nova 1442. hidžretska godina

Radiosarajevo.ba
Akšamskim ezanom nastupila Nova 1442. hidžretska godina
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Vatromet

Sa zalaskom sunca, tj. oglašavanjem mujezina s munara kojim pozivaju vjernike muslimane na akšamsku molitvu, nastupila je Nova 1442. hidžretska godina.

Naime, prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1442. hidžretske godine je 20. augusta 2020. godine.

Početak ezana u Sarajevu je ispratio i vatromet sa Žute tabije kojim se slavi ovaj važan trenutak kako za muslimane u našoj državi, tako i širom svijeta. Također, večeras će u džamijama, mesdžidima i drugim vjerskim ustanovama biti upriličen i poseban program u povodu nastupanja Nove hidžretske godine.

Valja napomenuti i to da je muslimanski kalendar lunarni, mjesečev kalendar i ova godina je za deset dana kraća od sunčevog kalendara.

Ovaj način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Muhammeda a.s. i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije