Miriše halva / Akšamskim ezanom nastupila Nova 1442. hidžretska godina

19. 08. 2020. u 20:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 982

Sa zalaskom sunca, tj. oglašavanjem mujezina s munara kojim pozivaju vjernike muslimane na akšamsku molitvu, nastupila je Nova 1442. hidžretska godina.

Naime, prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1442. hidžretske godine je 20. augusta 2020. godine.

Početak ezana u Sarajevu je ispratio i vatromet sa Žute tabije kojim se slavi ovaj važan trenutak kako za muslimane u našoj državi, tako i širom svijeta. Također, večeras će u džamijama, mesdžidima i drugim vjerskim ustanovama biti upriličen i poseban program u povodu nastupanja Nove hidžretske godine.

Valja napomenuti i to da je muslimanski kalendar lunarni, mjesečev kalendar i ova godina je za deset dana kraća od sunčevog kalendara.

Ovaj način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Muhammeda a.s. i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA