Ako se blokada u BiH nastavi moguća je akcija EU

Radiosarajevo.ba
Ako se blokada u BiH nastavi moguća je akcija EU


Mirni protesti su dio normalnih i demokratskih procesa, a građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da se uvijek čuje njihov glas, zvaničan je stav Brisela, kojeg je u izjavi za Dnevni avaz prenijela Maja Kocijančić, glasnogovornica  visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Kako je nezvanično preneseno, visoki zvaničnici EU s pažnjom gledaju na razvoj situacije u BiH, te je moguće očekivati skoriju reakciju, ukoliko bh. institucijama ne bude bilo onemogućeno da nastave s radom.

"Protesti koje smo vidjeli u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko dana su izraz snažnih zahtjeva građana upućenom političkim vođama i institucijama, a to je da se prestanu fokusirati na partijske i etničke interese, te da počnu raditi na urgentnim pitanjima od životnog značaja za građane, kao što je pitanje jedinstvenog matičnog broja" kazala je Kocijančić za Avaz.

Naglašavajući kako je imperativ bh. vlasti da se okrenu reformama nužnih za napredak i prosperitet zemlje, Kocijančić je pocrtala da je i u trenutnoj političkoj situaciji u kojoj se država nalazi apsolutno presudno da institucije BiH rade punom brzinom na riješavanju hitnih pitanja za evropske intergracije.

"Pozivamo institucije i političke čelnike da uvaže zahtjeve građana i da odmah počnu raditi na njihovim rješenjima", poručila je Kocijančić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije