Ako oslabi vjetar, moglo bi doći do povećanog zagađenja zraka

Fena
Ako oslabi vjetar, moglo bi doći do povećanog zagađenja zraka
Mjerenja jutros pokazuju da je nivo zagađenja zraka u najvećim gradovima Federacije BiH i pored padanja snijega ostao sličan jučerašnjem.

Prema izvještaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, po prestanku padavina veći dio BiH (od sutra) će karakterizirati nešto jači vjetar, što bi trebalo rezultirati poboljšanjem stanja kvaliteta zraka na širem području.

Ipak, moguće je da se u kotlinama zadrži niska oblačnost i oslabi efekt vjetra što bi moglo dovesti i do daljnjeg povećanja koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Visoke vrijednosti koncentracija pojedinih zagađujućih materija na većini mjernih mjesta u Federaciji BiH zadržane su u srijedu. U Sarajevu i Zenici srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica su pokazale trend smanjenja, međutim ostale su i dalje prilično visoke.

U Goraždu i Jajcu su se značajno smanjile i spustile ispod zakonom propisanog nivoa.

U Tuzlanskom kantonu koncentracije lebdećih čestica nisu se značajno mijenjale u odnosu na prethodni dan. U Zenici, Tuzli i Živinicama koncentracije sumpordioksida su visoke i prekoračile su propisane granične vrijednosti.

Iz FHMZ pretpostavljaju da je u Kaknju situacija slična zeničkoj, međutim Federalni hidrometeorološki zavod ne dobiva podatke s općinske stanice, kao ni sa stanice u Mostaru. Za provedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije