Ako ne bude dogovora - nestaće BiH

Radiosarajevo.ba
Ako ne bude dogovora - nestaće BiH

Ako se pokaže da nije moguće naći politički dogovor i zajednički interes postojanja BiH, onda je samo pitanje vremena kada će ona nestati, ocijenio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

"To, prije svega, zavisi od bošnjačkog političkog tijela i njihove mogućnosti shvatanja današnje situacije ili njihove volje da uvaže interese ostalih unutar BiH, na šta oni do sada u najvećem broju slučajeva nisu bili spremni", rekao je Bosić za "Nezavisne novine".

On je naglasio da su za krizu u BiH krivci prvenstveno stranke iz Federacije BiH koje ne mogu da se dogovore, pa je ta kriza iz FBiH prenesena i na BiH.

Bosić smatra da SDP s jedne strane i dva HDZ-a, s druge strane, ne žele da kriza bude riješena, odnosno da svako iz svog ugla želi iz te krize da izvuče neku korist, to jest da dođe do "raspakivanja" Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"To je za nas neprihvatljivo i očekujemo da riješe svoje probleme i otvore razgovore unutar FBiH. Evidentno je da oni izbjegavaju da definišu problem u Federaciji i pokušavaju da ga smjeste na cijelu BiH, te da na taj način otvore Dejtonski mirovni sporazum, umjesto da otvore Vašingtonski sporazum koji, u stvari, i jeste glavni razlog sadašnje krize", naglasio je Bosić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije