Ako bude bosanskohercegovačka, kojem entitetu će pripasti Sutorina?

Radiosarajevo.ba
Ako bude bosanskohercegovačka, kojem entitetu će pripasti Sutorina?

Pitanje graničnog spora između Bosne i Hercegovine i Crne Gore postalo je ponovo aktuelno u posljednje vrijeme, a svoje mišljenje o tome kome pripada Sutorina dali su brojni stručnjaci iz naše zemlje.

Sutorina je naselje u općini Herceg Novi u Crnoj Gori. Nakon raspada Jugoslavije naselje Sutorina i okolna teritorija, koja uključuje izlaz na Jadransko more u dužini obale od 7 km na sjevernom dijelu zaljeva Boka Kotorska, gdje utiče rijeka Sutorina, je u sporu između dviju država.

Gdje je ta, šta je ta Sutorina: Dubrovački poklon oko kojeg se spore BiH i Crna Gora

Ipak, u slučaju da Sutorina pripadne Bosni i Hercegovini, ponovo se postavlja isto pitanje – čija je Sutorina, ali ovaj put u igri su Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine.

Piše: Hilma Unkić, Radiosarajevo.ba

Ako se spor sa Crnom Gorom riješi u korist Bosne i Hercegovine, kojem entitetu će ona pripasti, pitali smo profesora Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Suada Kurtćehajića.

„Postoji čitav jedan ugao gledanja naših političara koji misle da ne bi bilo dobro da Sutorina pripadne Republici Srpskoj, odnosno ima ih koji čak misle da, kada bi moralo doći do toga, da je onda bolje da se ne svađamo oko te Sutorine sa Crnom Gorom i da ne ulazimo u sporove. Međutim, potraživanje prema Sutorini nastalo je prije nego što su nastale Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine. U Dejtonu je utvrđeno da će se Bosna i Hercegovina sastojati iz dva entiteta i to nisu entiteti koji su konstituirali Bosnu, nego je Bosna napravila unutrašnju transformaciju. Prema Internacionalnom sudu u Hagu, tu ne može ići nijedan entitet, nego samo Bosna i Hercegovina", kaže Kurtćehajić za Radiosarajevo.ba.

Kurtćehajić je uvjeren da ne postoji način da Sutorina pripadne Republici Srpskoj, a objašnjava zbog čega se ovo pitanje uopće postavlja.

„Jedina stvar je ta da se Sutorina nadovezuje teritorijalno na Trebinje, ali sadašnja općina Trebinje nema veze sa nekadašnjim Trebinjskim srezom, jer je on u sebi uključivao i Ravno, a Ravno je sada u Federaciji. Ne vidim nijedan argument prema kojem bi taj dio trebao ići Republici Srpskoj, a, ako do toga dođe, to će biti unutrašnji spor koji će opet morati međunarodna zajednica razriješiti i sasvim je prirodno i logično da to onda mora biti distrikt kao što je i Brčko. Samo tako se može najbolje uraditi, i cijela Bosna i Hercegovina treba da bude usmjerena na to da se od toga može napraviti ono što ja volim nazvati drugi Monte Carlo.“

Šta ako Sutorina ipak pripadne Republici Srpskoj?

"Kada bi bila ta najnepovoljnija varijanta, da Sutorina pripadne Republici Srpskoj, u što sumnjam, mi nećemo imati nikakve dadžbine prema Baru i prema Ploči koje sada imamo, a koje opterećuju naše proizvode i koje povećavaju cijenu proizvoda koje mi ovdje kupujemo. U svim varijantama bolje je da Sutorina pripadne Bosni i Hercegovini, jer, na kraju krajeva, sve podjele koje su se pravile u ovoj zemlji su bile privremene osim Bosne i Hercegovine", zaključuje profesor Kurtćehajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije