Akdag: BiH je posebna, mir i suživot u ovoj zemlji su primjer cijelome svijetu

Anadolija
Akdag: BiH je posebna, mir i suživot u ovoj zemlji su primjer cijelome svijetu
Zamjenik premijera Republike Turske Recep Akdag izjavio je kako Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju posebno mjesto u Evropi, mjesto gdje tri različite etničke grupe i vjere žive u miru, te da kao takve predstavljaju primjer cijelom svijetu.

Akdag je jučer doputovao u glavni grad Bosne i Hercegovine, gdje je danas prisustvovao petom sastanku Zajedničke ekonomske komisije između BiH i Turske. Nakon sastanka, Akdag je u Sarajevu imao niz aktivnosti, a između ostalog je posjetio i Institut Yunus Emre.

Tom prilikom se obratio prisutnim polaznicima kursa turskog jezika u Institutu Yunus Emre, brojnim studentima, predstavnicima turskih institucija i orgnizacija u BIH i drugim gostima. U pratnji Akdaga prilikom posjete institutu bio je i ambasadora Turske u BiH Haldun Koc.

Akdag je na samom početku istakao kako je Bosna i Hercegovina posebna zemlja, te da ona kao takva i za Tursku ima jedno posebno mjesto. Kako je rekao, to je mjesto u kojem čovjek najdublje može osjetiti svoju historiju, svoju prošlost i svoj duh.

"Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju posebno mjesto u Evropi. Tri različite etničke grupe, tri različite vjere žive zajedno u miru i kao takve predstavljaju jedan vrlo značajan primjer. Ovdje je prisutna jedna struktura koja može biti primjer cijelom svijetu. Četvrt stoljeća ranije, osnosno prije 25 godina ovdje je bio jedan strašan rat, bilo je nasilje. Ali, u konačnici BiH je uspjela zaviti rane i postati društvo koje živi u zajedništvu”, kazao je Akdag.

Osvrnuo se i na posljednja dešavanja u vezi s američkim priznanjem Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

"No, ako pogledamo na Bliski istok, nažalost možemo primijetiti da u brojnim zemljama nije ostvarena jedna takva struktura. Posljednja dešavanja svi pratite (Jerusalem), u Izraelu imamo jednu svijest koja negira Palestince i zbog toga onemogućava da se tamo uspostavi mir, blagostanje i stabilnost", rekao je Akdag,

Prema riječima Akdaga, u vezi s Jerusalemom je napravljen pogrešan korak.

“Predsjednik SAD-a Donald Trump je napravio pogrešan korak. Vidjet ćemo kako će se sve odvijati u narednim danima. Ali, korak koji je napravljen je pogrešan”, naglasio je Akdag.

Podvukao je kako je upravo u tom kontekstu potrebno sačuvati ono što je uspjela Bosna, ovoj zemlji je potrebno pružiti podršku na tom planu.

"Jedan od načina pružanja podrške jeste omogućiti razvoj ove zemlje. Turska je tu od ranije imala značajnu ulogu i ona će svoju ulogu nastaviti i u narednom periodu", rekao je Akdag.

Podsjetio je kako je danas održana peta sjednica Zajedničke ekonomske komisije BiH i Turske. Kazavši kako je obim trgovinske razmijene dviju zemalja trenutno oko 600 miliona dolara, Akdag je ponovio kako je cilj da ova cifra do 2019. godine dostigne milijardu dolara.

Na samom kraju obraćanja ukazao je na značaj aktivnosti Instituta Yunus Emre u Sarajevu, odnosno kurseva turskog jezika. Kako je rekao, činjenica da je u Bosni veliki broj polaznika ovih kurseva, Akdag je poručio da će to imati pozitivan efekat na razvoj ekonomskih i trgoviskih odnosa između dviju zemalja, ali i na saradnju na svakom drugom planu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije